LIVE TEXT: 14:00 Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale: „Au fost înregistrate 45 de cazuri de încălcare a secretului votului”

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale susține noi declarații de presă privind desfășurarea scrutinului. Nicolae Panfil, director de programe al Promo-LEX, șeful misiunii de monitorizare, afirmă că se înregistrează o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente.

Potrivit lui Nicolae Panfil, până la această oră au fost înregistrate 45 de cazuri de încălcare a secretului votului.

„Misiunea promo-LEX a constatat că, din totalul de 659 de semnalări raportate până la ora 14:00, au fost prelucrate cu statut de incident 314, între care în prezentul comunicat sunt incluse 270 de incidente. Putem să constatăm deja la această oră că avem o creștere sau o pondere mult mai mare a situațiilor de incident raportate comparativ cu scrutinele precedente (…).

Întreruperea pe parcursul zilei a votării procesului de filmare a operațiunilor electorale. Până la această oră avem în total 37 de cazuri constatate (…). Un alt tip de incident sau situație de incident este agitația electorală sau PR negru în perimetrul de 100 metri și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor au fost constatate 11 cazuri în acest sens (…).

O altă categorie de incidente sunt și deficiențele în listele electorale. Aici vorbim despre discrepanțe de adrese sau alegători decedați, sau semnături în locul altor persoane. În total sunt 22 de cazuri raportate (…). Au fost constatate, de asemenea, deficiențe în funcționarea sistemului informațional automatizat de stat (alegeri). Au fost situații diverse, de la suspendarea funcționării, sau situații când sistemul indica faptul că alegătorul a votat, iar acesta spune că nu a votat etc. Au fost în total 21 de cazuri (…). Următorul tip de situație raportată de către observatorii Promo-LEX este și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri. În acest sens au fost identificate 15 cazuri (…). O pondere destul de mare în constatările pe care le avem la această oră sunt cazurile de încălcare a secretului votului. Acest lucru este un semnal îngrijorător. Aici vorbim despre cazuri cum ar fi fotografierea buletinelor de vot, prezentarea buletinului cu votul exprimat, ampalsarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului (…). În total au fost 45 de cazuri de acest fel raportate”, a declarat Nicolae Panfil.

LIVE TEXT: Cu 3% mai puțin alegători s-au prezentat la această oră la alegerile locale generale față de scrutinul local din anul 2019, spune Președintele CEC , Angela Caraman. Peste 502.000 de alegători din toată țara (18.00%) au votat până la ora 12:00. Totodată, raionul Dondușeni, implicit satul Pocrovca are cea mai mare prezență la vot acum (peste25%), în timp ce alegătorii din municipiul Chișinău și cei din municipiul Bălți se află la polul opus (9.51%).Chișinăul este cea mai mare circumscripție din țară cu peste 600 de mii de votanți, iar cei mai mulți alegători votează în sectorul Botanica, iar la polul opus este sectorul Buiucani.

Totodată președintele CEC a anunțat despre decesul unei persoane la o secție de votare din Cimișlia

LIVE TEXT 10:15 Candidatul MAN pentru primăria municipiului Chișinău, Ion Ceban, a votat alături de soția sa. Ion Ceban: „Chișinăul este casa noastră a tuturor și am votat astăzi pentru dezvoltarea Capitalei Republicii Moldova, pentru cei mici și pentru cei în etate, pentru un oraș curat.”

LIVE TEXT: Promo-LEX: 9:15 107 secții de voatare din țară au fost deschise mai devreme sau mai târziu. Nicolae Panfil, director de programe al Asociației Prom-LEX, șeful misiunii de monitorizare:

„(…) Am constatat că au avut loc cu regret patru cazuri de restricționare a accesului observatorilor sau de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare: secția 1, orașul Cahul; secția 202, sectorul Râșcani, Chișinău; secția 58, sectorul Botanica; secția 32; sectorul Botanica. precizăm că în toate aceste patru cazuri a fost vorba mai degrabă despre necunoașterea probabil a legislației electorale de către funcționarii electorali sau din alte motive a fost restricționat accesul, pentru că într-un final, către ora 07:00, observatorilor li s-a permis accesul (…)”, a declarat Nicolae Panfil.

LIVE TEXT 8:49 Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, și-a exercitate dreptul la vot: „Am votat pentru un oraș mai confortabil, am votat pentru normalitate”.

Update 8:10 Președinta CEC Angelica Caraman a precizat că la ora 7:00 au fost deschise toate secțiile de votare din țară, iar în 2 localități din UTA Găgăuzia nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar deoarece a fost înregistrat câte un singur candidat în dreptul căruia a fost aplicată ștampila retras. Este vorba de două localități din Găgăuzia, Chioselia Rusă și Cotovsco. CEC a mai precizat că în satul Cealîc din Taraclia alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. În aceste localități a fost înregistrat câte un singur candidat la funcția de primar și un singur concurent electoral în cazul căruia a fost dispusă anularea înregistrării. Președintele CEC a menționat că în listele electorale sunt înregistrați peste 2 milioane 700 de cetățeni. Primele rezultate preliminare vor fi prezentate către ora 22:00. Potrivit estimărilor prezența la vot în aceste alegeri locale generale ar fi una scăzută.

LIVE TEXT: 7:00 Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri locale generale. La această oră se deschid secțiile de votare. Astfel, cetățenii sunt așteptați la urnele de vot pentru a-i alege pe cei 898 de primari și 11 058 de consilieri locali din întreaga țară. Cele aproape 2 mii de secții de votare vor fi deschise până la ora 21.00. Alegătorii pot vota doar la secțiile unde își au reședința și unde sunt înscriși în listele electorale.

Scrutinul local din 5 noiembrie este al optulea de acest tip de la proclamarea independenței Republicii Moldova și este organizat conform noului Cod Electoral.

La acest scrutin au fost înregistrați 57 mii 396 de candidați la funcția de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și candidați independenți. Din totalul de concurenți la funcția de primar, aproximativ 70 de procente sunt bărbați și 30 la sută - femei.

Alegerile se desfășoară în baza votului universal, egal, direct, secret și liber exprimat conform prevederilor constituționale. Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua scrutinului, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărârea judecătorească. Au dreptul de a fi aleși consilieri locali cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, iar pentru funcția de primar – 23 de ani și au cel puțin studiile generale obligatorii, mai scrie alegeri.md.

În total vor fi deschise 1 958 de secții de votare și au fost tipărite peste 7 milioane 600 de mii de buletine de vot. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale: Chișinău nr. 1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei – 305; Orhei– 83; Ungheni– 78; Soroca– 74 și Florești– 71. Cele mai puține secții de votare vor fi deschise în circumscripțiile electorale: Basarabeasca– 15 și Dubăsari– 14.

Cu două zile înaintea scrutinului, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) a dispus anularea înregistrării tuturor candidaților Partidului politic „Șansă”. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate privind implicarea Federației Ruse în alegerile locale prin finanțarea grupului criminal condus de Ilan Șor. Birouri electorale ale secțiilor de votare au aplicat ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansă”.

Alegerile locale generale de astăzi vor fi monitorizate de peste 1 500 de observatori naționali și internaționali. Totodată, poliția a luat toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în timpul desfășurării alegerilor generale locale.

Astfel, în fiecare secție de votare deschisă în țară se vor afla polițiști, care vor monitoriza și garanta buna desfășurare a procesului electoral.

Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, în circumscripție trebuie să participe nu mai puțin de un sfert din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE