Tarifele la gaz s-ar putea reduce doar în condițiile în care vor fi procurate volume adiționale la prețuri mai bune, potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov, notează bani.md.

„La moment tot ce pot promite consumatorilor este că vom avea prețuri fixe la gaz. Eu sper să găsim posibilitatea reducerii tarifelor în condițiile procurării volumelor adiționale la prețuri și mai bune. Însă la moment, nu promit ceea ce nu pot livra. La moment suntem siguri că prețurile nu vor crește”, a punctat ministrul.

Unul din motive pentru care tariful la gaz nu scade, afirmă Victor Parlicov, este recenta majorare a costului de transport al metanului. Întrebat cum influențează majorarea costurilor de transportare a gazului asupra tarifului, Parlicov a spus că, de fapt, „componenta de transport și cea de distribuție se iau în calcul când se stabilesc tarifele. Asta a fost unul din motive, chiar dacă ne-am fi dorit să reducem tarifele pentru consumatorii casnici, nu putem merge pe această cale”, a precizat ministrul Energiei.

În data de 27 octombrie, ANRE a aprobat majorarea tarifelor la transportul de gaze. Astfel, tariful la puncte de ieșire în rețelele de distribuție a gazelor naturale și grupul de puncte de ieșire spre consumatorii, instalațiile de utilizare ale cărora sunt racordate la rețeaua de transport al gazelor naturale a fost stabilit la 210,6 lei, față de 373,76 lei pentru mia de metri cubi, față de cât a cerut Vestmoltransgaz.

În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru malul drept al Nistrului este de 18,05 lei

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE