Subiectul privind auditul datoriilor istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz se pare că va trena în timp, iar Chișinăul promite noi dezvăluiri legat de apariția acestor datorii fapt care nu s-a regăsit în raportul auditului. Ministrul Energiei, Victor Parlicov spune că auditul rămâne un document valabil pentru autorități, iar Guvernul se va baza pe concluziile sale în discuțiile ulterioare cu furnizorul rus de gaze naturale. Declarația a fost făcută de ministrul Parlicov, după ce Gazprom a anunțat că raportul nu poate fi considerat drept un ”document final adecvat”, referindu-se la ședința Consiliului de observatori al Moldovagaz din 2 noiembrie, care a refuzat să aprobe raportul auditului, prezentat acum două luni.

„În cadrul ședinței Consiliului de Observatori al SA ”Moldovagaz” din 2 noiembrie curent, reprezentanții Gazprom și-au exprimat poziția față de auditul datoriilor istorice, pretinse de SAP Gazprom de la compania fiică din Moldova. Menționez că în cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul său majoritar. Astfel, vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, prezentate de noi, sau așteptăm propuneri alternative din partea Gazprom” a declarat Parlicov într-o postare pe Facebook.

Între timp, autoritățile vor încerca să facă claritate pe o serie de aspecte menționate în raport, ”pe care însă auditorii nu s-au putut pronunța în fond”, din cauza lipsei documentelor în cadrul Moldovagaz, în special ce țin de datoria formată înainte de anul 2003. Este vorba de contribuția R. Moldova la formarea Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii.

”La fel, ne interesează corectitudinea reflectării în contabilitatea Moldovagaz a cambiilor emise de Guvern pentru stingerea datoriei față de Gazprom, în special alocarea datoriilor între malul stâng și cel drept” a notat Parlicov.

Gazprom a anunțat anterior că Raportul auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz nu poate fi considerat drept un ”document final adecvat”, și asta pentru că acesta nu ar corespunde standardelor internaționale. Concernul rus s-a referit la ședința Consiliului de observatori al Moldovagaz din 2 noiembrie, care a refuzat să aprobe raportul auditului, prezentat acum două luni.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE