Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a prezentat astăzi Raportul asupra inflației în care a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM, atingând valoarea de 6.3%. Pentru anul viitor, ținta inflaționistă se estimează în coridorul de 5%

Conform raportului, inflația a înregistrat o scădere continuă pe tot parcursul anului curent, influențată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără deciziile de politică monetară anterioare, cererea internă modestă, aprecierea ratei de schimb, precum și diminuarea tarifelor la energia electrică și gazul natural.

Guvernatorul Armașu a subliniat că Banca Națională va continua să promoveze o politică monetară stimulativă, având ca obiectiv încurajarea cererii interne. Totodată, BNM își propune să mențină inflația pe termen mediu în limita intervalului de variație a țintei, care este de 5%.

„Suntem încântați să vedem că inflația a revenit în intervalul de variație țintit de Banca Națională. Această tendință pozitivă este rezultatul unui set coerent de măsuri și politici pe care le-am implementat pentru a gestiona stabilitatea economică”, a declarat Octavian Armașu în cadrul prezentării raportului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE