Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru a declarat la Guvern că UTA - Găgăuzia beneficiază de cele mai mari alocări bugetare pe cap de locuitor, iar pentru a asigura o echitate fiscală și financiară executivul va reveni la acest subiect. Declarația ministrului Rotaru survine după ce în martie, curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale câteva articole din Codul Fiscal, care prevede restituirea TVA-ului către agenții economici din Găgăuzia din bugetul autonomiei.

„Cu siguranță, noi trebuie să revenim și să avem un sistem echtabil de încasări a veniturilor pentru toate APL-uri de nivelul doi. Doar un exemplu, veniturile generale din UTA-Găgăuzia sunt de 4700 pe cap de locuitor, pe când în celălalte APL-uri este de doar 2800, avem o discrepanță de 60%, din acest considernt trebuie să asigurăm o echitate fiscală și financiară pentru toți cetățenii RM”, a spus Petru Rotaru.

Și președintele Maia Sandu a declarat la Comrat că regiunea găgăuză, deși nu contribuie la bugetul de stat, beneficiază de cele mai mari alocări bugetare pe cap de locuitor

„Vreau să aduc câteva exemple. În prezent, Găgăuzia nu plătește nici un leu la bugetul de stat. Nici un leu. Toate celelalte regiuni participă la formarea bugetului, însă toți banii acumulați în regiune rămân în Găgăuzia. Dimpotrivă, de la bugetul de stat se fac transferuri cu destinație specială, ca și la celelalte regiuni care participă la formarea bugetului de stat. Găgăuzia primește aceste transferuri prin diferite programe de dezvoltare. De exemplu, pin „Satul european” a primit 78 de milioane lei, pentru 19 proiecte. La Comrat este implementat proiectul pentru aprovizionarea cu apeduct, de 17 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, nu al Găgăuziei. Să ne amintim de drumul Chișinău-Comrat, pentru care de la bugetul de stat au fost alocate 30 de milioane de euro”, a declarat Maia Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE