România va fi disponibilă să ne ajute cu gaz și în această iarnă, în caz de necesitate. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

„În actul normativ aferent pregătirii pentru iarnă au fost dezvoltate mai multe scenarii care ţin de media temperaturilor şi inclusiv de posibilitatea ca România să susţină alte state, în speţă să-i susţină pe fraţii noştri de peste Prut” a declarat Burduja.

Potrivit lui, într-un scenariu moderat, România nu va avea niciun fel de problemă să ne ajute, având în vedere gradul de umplere al depozitelor de înmagazinare gaze, care este de 100,6%.

„Deci, avem peste 100% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităţilor de stocare. Avem cu 400 de milioane, 417 milioane pentru a fi precis, de metri cubi mai mult faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Deci, cu ceea ce mai producem şi în sezonul rece, chiar dacă e o producţie mai mică din raţiuni tehnice, cu ceea ce avem înmagazinat, ar trebui să trecem fără să apelăm la importuri peste această iarnă” a susţinut ministrul român.

El a subliniat că, dacă iarna va fi foarte grea şi dacă R. Moldova va solicita sprijinul României la un nivel care să nu poată fi acoperit din stocuri şi producţie, există opţiunea de a lua gaze din Azerbaidjan sau de a recurge la o eventuală achiziţie de gaze naturale lichefiate.

„Avem opţiunea de a lua gaze din Azerbaidjan. Avem în continuare această opţiune securizată dinaintea mandatului meu şi este valabilă până în primăvara viitoare. Vorbim de un miliard de metri cubi pe care putem să-i tragem la nevoie. Sau o eventuală achiziţie a gazului sub formă lichefiată din Grecia, cel mai probabil, sau altă variantă” a afirmat Burduja.

Recent, compania de stat Energocom a informat că R. Moldova a făcut achiziții suficiente de gaz și are volumele necesare stocate pentru această iarnă

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE