Pentru prima dată, Ministerul Justiției va avea o platformă de discuții cu reprezentanții mediului academic, ai societății civile, precum și cu persoanele din sectorul justiției. În acest sens, a fost lansat un Consiliu Consultativ, care va avea drept scop facilitarea participării părților interesate în procesul de elaborare și promovare a politicilor din domeniul jurisprudenței, anunță ministrul Justiției Viorica Mihailov-Moraru.
„Platforma de dialog va contribui la depășirea blocajelor întâmpinate în sistem. România continuă să susțină ferm și consecvent procesele de reformă și modernizare, derulate de guvernarea pro-europeană de la Chișinău. Totodată, încurajăm dialogul între toate părțile componente ale sistemului de justiție, sinergia fiind esențială pentru înfăptuirea unui act de justiție de calitate”, a menționat excelența sa, ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, notează deschide.md
Astfel, din componența Consiliului consultativ vor face parte: reprezentanți ai Ministerului Justiției, autoritățile publice din sectorul justiției și de protecție a drepturilor omului, ai organelor de autoadministrare a profesiilor juridice, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.
Pe platforma Consiliului consultativ vor fi puse în discuții aspecte privind:
-Prioritățile Ministerului Justiției în sectorul justiției;
-Problemele stringente din sector cu identificarea posibilelor soluții;
-Implementarea cadrului normativ cu privire la reforma sectorului justiției;
În cadrul platformei au fost prezentate Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, Planul de acțiuni al Guvernului și Planul de acțiuni privind implementarea condiționalităților UE.
De asemenea, a fost expusă lista de priorități ale Ministerului Justiției, printre care se numără: Perfecționarea legislației ce ține de colegiile judiciare și colegiile procurorilor, CPP și CP, CPC etc; Legea cu privire la evaluarea extraordinară, faza a 3-a; Reforma hărții judiciare; Dezvoltarea și eficientizarea activităților de utilizare a aplicației informatice e-Dosar judiciar.
A urmat o rundă de discuții privind situația actuală din sectorul justiției și, alături de participanți au fost identificate și anumite soluții și idei pentru deblocarea sistemului. Reprezentanții s-au arătat interesați și deschiși spre colaborare și schimb de idei pentru a crea un dialog continuu, care va facilita comunicarea interinstituțională și cu alte organizații și asociații reprezentative din domeniul justiției.
În concluzie, participanții la Consiliul Consultativ au decis să se întrunească lunar și la necesitate pentru a discuta cele mai stringente subiecte și a găsi soluții constructive pentru a întruni obiectivul principal: accesul la justiție pentru cetățeni și un stat de drept puternic, în care cetățenii să aibă încredere în reprezentanții sistemului.
Recent, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a propus ca neânțelegerile între partidul de guvernământ și sistemul judecătoresc să fie soluționată de un grup de mediatori asigurată de către magistrații din România.