Fostul ministru al Muncii, Marcel Spatari scrie că reforma Inspecției Muncii demarată anul trecut a ajuns la o etapă importantă: campania de angajare. Spatari spune că „partenerii de dezvoltare vor ajuta statul să obțină echipamente moderne pentru Inspecția Muncii, dar resursa cea mai importantă sunt oamenii”.
„Campania care a început astăzi este probabil cea mai originală campanie de angajare la o instituție publică, dar dincolo de originalitate, important este ca noii oameni să aducă cu ei o nouă energie și un nou suflu, pentru a apăra drepturile angajaților și a ajuta Moldova să treacă pe alb”, a menționat Spatari.
Autoritățile competente au anunțat că statul caută 25 de inspectori pentru Inspectoratul de Stat al Muncii, care e în proces de reformare, iar viitorii angajaţi vor fi instruiţi peste hotare şi vor avea la dispoziţie un sediu nou şi modern. Unica problemă ar fi că salariile oferite de stat sunt deocamdată mici în jur de șase sau șapte mii de lei, iar misiunea inspecției muncii este una decisivă în situația în care în Moldova munca la negru este estimată anual la 15 miliarde de lei.
„Cu suportul UE, în acest an vom lucra la aceste procese, la echiparea inspectorilor cu camere de corp, cu o mai bună bază tehnică, cu un sediu nou, pe care ni-l dorim transparent, cu spaţiu de co-working. Nu venim cu bâta, venim într-un spirit de cooperare pentru a putea conlucra împreună şi rezolva aceste probleme. Problema e că Inspectoratul de Stat al Muncii are o lipsă acută de angajaţi. Acolo lucrează, acum, doar 58 de inspectori”, a declarat Corina Ajder secretar de stat la ministerul Muncii, notează Moldova1.md
Potrivit estimărilor oficiale, fiecare al patrulea salariat din Republica Moldova lucrează fără contact, primește salariul în mână, nu plăteşte taxe si impozite și nu beneficiază de asigurări sociale și medicale.
„Avem un număr enorm de oameni care lucrează la negru. Volumul plăților în plic cred că depășește 15 miliarde de lei, ca să înțelegeți asta este pe aproape echivalent cu tot bugetul nostru de asigurări sociale. Tot atât cât colectăm şi plătim pentru pensii, tot atât rămâne în esență în economia neagră”, a declarat Dan Perciun președintele Comisiei parlamentare de profil.
Recent, inspectorii de muncă au primit atribuții suplimentare. Potrivit legii, ei pot face controale inopinate şi pot să aplice sancțiuni directe pentru muncă nedeclarată sau salariu în plic. Prevederile legislative vor intra în vigoare din luna iulie.