Contingentul militar al Armatei Naţionale a revenit de la Moscova în seara zilei de marţi, 11 mai, unde a reprezentat R. Moldova la cea mai de amploare paradă militară organizată după destrămarea Uniunii Sovietice, informează serviciul de presă al ministerului.
Trenul Moscova-Chişinău a ajuns în gară la ora 22:48 de minute, iar contingentul a fost întâmpinat pe peronul gării de conducerea Ministerului şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale. Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a urat militarilor bun venit în Patrie şi le-a mulţumit pentru îndeplinirea misiunii. 
„V-aţi îndeplinit datoria cu cinste şi vă felicit pentru faptul că aţi reprezentat onorabil Moldova la parada organizată în Piaţa Roşie din Moscova”, a declarat ministrul Apărării. „Deşi am pregătit în termeni restrânşi contingentul pentru paradă, am demonstrat că suntem capabili să îndeplinim orice misiune stabilită de conducerea R. Moldova”.
R. Moldova a fost reprezentată la parada militară din Moscova de 75 de militari, dintre care 70 de militari ai companiei gărzii de onoare au participat nemijlocit la defilare. Delegaţia militară a R. Moldova a fost cazată în căminul Universităţii Militare din Moscova, unde au fost dislocate şi delegaţiile din Marea Britanie, Franţa şi SUA. În cadrul repetiţiilor pentru paradă, militarii moldoveni s-au antrenat cîte patru ore zilnic, inclusiv pe timp de noapte. Antrenamentele s-au desfăşurat la 45 km de Moscova în localitatea Alabino, unde a fost amenajată o replică care a respectat dimensiunile exacte ale Pieţei Roşii, pe teritoriul Universităţii Militare şi nemijlocit pe Piaţa Roşie. 
Locotenent-colonelul Oleg Cibotari, superiorul contingentului Armatei Naţionale, a comunicat că militarii moldoveni au avut parte în capitala rusă de un program cultural variat. Aceştia au vizitat cele mai interesante obiective turistice din Moscova – Kremlinul, Piaţa Roşie, Grădina Alecsandrov, catedrala „Vasilii Blajenii”, Muzeul Central al Forţelor Armate, Muzeul tehnicii blindate şi armamentului din Cubinca, muzeele Ţariţîno şi Kolîmenscoe, galeria Tretiacov şi circul Vernadskii. În afară de aceasta, militarii moldoveni au avut o excursie cu vaporul pe râul Moscova şi au participat la concertul organizat de ziua victoriei în complexul Lujniki.  
Contingentul Armatei Naţionale a fost decorat de organizatori cu distincţii militare ale Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. Totodată, pentru îndeplinirea impecabilă a misiunii, efectivul militar va fi recompensat de conducerea Ministerului Apărării cu diplome, concedii şi avansări în gradul militar.
Parada militară din Moscova a fost organizată cu ocazia aniversării a 65-a de la biruinţa împotriva fascismului. În timpul paradei au defilat circa 11 mii de militari din ţările CSI şi NATO, iar la ceremonie au luat parte 161 de tancuri şi 125 de avioane, care au survolat spaţiul aerian al Moscovei. Prima paradă din Piaţa Roşie dedicată victoriei asupra fascismului a avut loc pe 24 iunie 1945.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE