Europa are încă o “perioadă extrem de dificilă” în faţă şi nu trebuie să-şi “relaxeze” eforturile de reformă, a atras vineri atenţia cancelarul german Angela Merkel la sfârşitul unui summit european la Bruxelles, transmite France Presse.
"Da, am realizat deja ceva, însă cred că ne aşteaptă încă o perioadă extrem de dificilă", a subliniat ea, după reuniunea Consiliului European de iarnă, încheiat vineri la Bruxelles.
De fapt, “trebuie să ne aşteptăm astfel la un an viitor cu creşteri economice extrem de scăzute, chiar negative în anumite ţări, şi cu un şomaj extrem de mare”, a mai afirmat Merkel.
"Procesul de adaptare prin care trebuie să trecem este extrem de dificil şi dureros", din cauza “disciplinei bugetare extrem de laxe” din ultimii ani în Europa şi a 'pierderile de competitivitate care nu pot fi recuperate într-un timp scurt'.
"Aceste lucruri s-au petrecut printr-o perioadă extrem de lungă şi trebuie să fim eficienţi pe o perioadă extrem de lungă. De aceea nu trebuie să relaxăm eforturile de reformă", a concluzionat ea.
Liderii europeni au încheiat vineri încă un an de criză felicitându-se că au reuşit să salveze Grecia şi să pună pe picioare mecanismul de control asupra băncilor, însă reanalizându-şi ambiţiile pentru consolidarea uniunii economice şi monetare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE