Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege, prin care a înăsprit măsurile de combatere a actelor de corupţie şi faptelor conexe corupţiei, informează Politik.md. Este vorba despre modificarea măsurii de pedeapsă: dacă până acum se prevedeau amenzi pentru anumite acte de corupție, acum cei vinovați vor fi trimiși în închisoare.
Potrivit modificărilor propuse, persoanele care vor comite infracţiuni ce ţin de: coruperea alegătorilor, amestecul în înfăptuirea justiţiei şi urmărirea penală, trafic de influenţă, abuz în serviciu sau abuz de putere, depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte etc., nu vor mai fi pasibili liberării de răspundere penală cu atragerea la răspundere contravenţională.
Documentul prevede lărgirea cercului infracţional, cu titlul de excepţie, pentru care persoanele nu pot fi eliberate de răspundere penală în caz de comitere a faptelor de corupţie.
„În combaterea corupției se trece de la vorbe la fapte concrete. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare, iar eu sunt determinat să facem totul pentru a ne îndeplini angajamentele luate. În Republica Mldova lupta cu corupția este un instrument direct proprțional cu dezvoltarea economică a țării”, a punctat premierul Pavel Filip.
Proiectul de lege face parte din Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2011-2015. Documentul urmează a fi prezentat Parlamentului spre aprobare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE