În AIE-1, preşedinţia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a aparţinut Partidului Liberal Democrat (PLDM), acum acesta „dă vina pe liberali pentru păcatul lui”, a declarat, joi, la EuroTV, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu.
După cum relatează Infotag, el presupune că premierul Vladimir Filat a adus vorba despre CSJ acum „ca să-i dea o lovitură liberalului Mihai Ghimpu”.
„Cînd am constituit AIE-1, PLDM a spus că vrea să preia funcţia de preşedinte al CSJ. Am acceptat. În 2009 PLDM a insistat asupra demisiei preşedintelui CSJ, Ion Muruianu. Ni s-a spus că dacă cineva nu votează, PLDM iese din Alianţă. S-a făcut o presiune nebună asupra noastră. Deja la formarea AIE-2 în 2010, liberalii şi-au exprimat un interes faţă de CSJ. Cei de la PLDM au spus: luaţi CSJ, noi am încercat să schimbăm conducerea, dar nu ne-a reuşit. Acum Filat utilizează păcatul lui împotriva altuia”, a spus Lupu.
Speakerul a promis că îşi va înainta candidatura la alegerile prezidenţiale, „pentru a testa dacă Alianţa se ţine de cuvînt sau nu” şi îl votează în funcţia de şef de stat, potrivit Acordului de constituire al AIE”.
„Eu am să merg în alegeri ca să spulber toate discuţiile. Contradictorii. Am rămas frapat de faptul cît de repede se poate schimba poziţia unui politician de la zi la zi. La şedinţa Consiliului AIE din 14 noiembrie, unii colegi au propus să nu înregistrăm candidatura mea, nici alta, ca să avem un spaţiu de manevră. Toată lumea a fost de acord, nu a spus nimeni nu. Nu trece nici o zi că aud declaraţii diametral opuse din partea lui Filat. Este fals ce spune Filat că înregistrarea candidaturii mele înseamnă alegeri anticipate. Vineri vom stabili o nouă dată pentru alegerile ordinare, chiar dacă ele pică, mergem la alegeri repetate ale preşedintelui, şi nu alegeri parlamentare anticipate”, a argumentat Lupu.
Democratul presupune că Filat şi grupul Dodon au ajuns la o înţelegere privind cum va acţiona Zinaida Greceanîi din postul de preşedinte, fapt pentru care grupul Dodon a insistat asupra înaintării candidatului Greceanîi la Preşedinţie.
„Preşedintele emite decrete privind schimbarea miniştrilor, astfel Filat nu ar fi venit la colegii din Alianţă pentru a discuta eventuale demisii/numiri, ci ar fi scris cereri preşedintelui. Şeful de stat semnează şi dă afară miniştri. E o afacere strictă între premier şi preşedinte”, a menţionat speakerul.