Organizatorii unei vase manifestaţii care are loc, duminică, la Paris împotriva proiectului de legalizare a căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, o promisiune a preşedintelui socialist François Hollande, ales în mai 2012, susţin că au reunit 800.000 de persoane, relatează AFP.
Cifra de 800.000 de manifestanţi a fost afişată pe ecrane gigantice instalate la baza Turnului Eiffel, punctul de întâlnire al manifestanţilor, a constatat un jurnalist al AFP. Nicio evaluare a numărului protestatarilor din partea poliţiei nu era încă disponibilă pentru moment. Poliţia a declarat că se aşteaptă la un număr cuprins între 150.000 şi 300.000 de participanţi.
Organizatorii, susţinuţi de Biserica Catolică şi de opoziţia de dreapta, vor să menţină presiunea în timp ce Parlamentul va examina, începând cu 29 ianuarie, proiectul de lege privind deschiderea căsătoriilor şi adopţiilor pentru cuplurile homosexuale.
"Această manifestaţie cu valoare de test pentru François Hollande deoarece se va vedea foarte clar că în Franţa sunt milioane de francezi care sunt probabil îngrijoraţi de această reformă", a declarat Jean-François Copé, secretarul general al principalului partid de dreapa UMP.
Arhiepiscopul Parisului, monseniorul André Vingt-Trois, s-a alăturat marşului pentru a-şi manifesta "susţinerea" sa faţă de organizatorii manifestaţiei, pe care i-a încurajat.
Deputatul socialist din Paris Jean-Christophe Cambadélis i-a reproşat că desfăşoară o "luptă dubioasă împotriva iubirii" luptând împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.
La 17 noiembrie, cei care contestă căsătoriile între persoanele de acelaşi sex au reunit 100.000 de persoane. O manifestaţie în favoarea reformei este prevăzută la 27 ianuarie.
Ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, a reafirmat că Guvernul îşi va menţine proiectul indiferent de amploarea manifestaţiei de duminică, excluzând, de asemenea, un referendum cerut de o parte a opoziţiei şi de 115 parlamentari.

Majoritatea francezilor, respectiv 56 la sută, sunt favorabili căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Susţinerea francezilor faţă de deschiderea adopţiilor pentru homosexuali este mai mică, de doar 50 la sută, potrivit ultimului sondaj.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE