Majoritatea creată în Parlament dintre PL, PD, un grup de deputați PLDM și cei 14 foști deputați comuniști au abordat subiectul alegerii viitorului președinte al țării. În acest sens, se va miza pe suportul a încă 10 deputați, care deocamdată nu au semnat declarația de formare a unei majorități în Legislativ.
Acest lucru l-a confirmat vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, informează Politik.md.
„Urmează ca acest lucru să se realizeze în luna care vine, conform procedurilor pe care le prescrie Constituția, iar unul din obiectivele principale, primare, imediate este alegerea președintelui. Urmează ca să ne mobilizăm, să vedem cum realizăm lucru. Eu nu am acum nici o îndoială că în Parlamentul Republicii Moldova, pe lângă cei 57 de deputați, există și alți minim 10 deputați care vor vota pentru alegerea unui președinte proeuropean, nu un președinte de compromis, nu unul de decor, ci un președinte plenipotențiar care să valorifice la maxim funcția de Președinte în interesul cetățeanului Republicii Moldova”, a declarat Valeriu Munteanu.
Fostul legiuitor a menționat că deocamdată nu au fost abordate careva persoane sau nume, dar că acest lucru urmează să fie discutat. Referindu-se la majoritatea parlamentară declarată, liberalul afirmă că urmează să fie legiferată și aceasta, doar că deocamdată nu a fost aleasă o denumire pentru noua alianță.
„Din păcate încă nu am botezat această coaliție, dar cuvântul central rămâne european și anume dezideratul de integrare europeană, pentru că am avut în prima și a doua coaliție Alianța pentru Integrare Europeană, după care acest deziderat, în lipsa noastră, a fost diluat prin denumirea Coaliția Proeuropeană și insistențele noastre, ale liberalilor, la această etapă, sunt ca dezideratul foarte clar al Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană să fie prezent în denumirea Coaliției”, a mai menționat Valeriu Munteanu.
Cu privire la prioritățile noii guvernări, liberalul a specificat că se numără: stabilizarea situații socio-economice și politice, readucerea finanțatorilor în R. Moldova și readucerea încrederii cetățenilor în clasa politică din R. Moldova.