Autoritatea Națională pentru Integritate îți va extinde lista persoanelor care vor trebui să depună declarații de avere și interese personale. Parlamentul a dat curs unei inițiative legislative a deputatului Lilian Carp prin care mai multe persoane vor fi obiect al declaraților pe avere. În premieră pentru legislația moldovenească aceștea vor fi și vicepreședinții de partide care vor trebui să depună declarații de avere. Parlamentul a votat în lectura a doua un amendament la Legea privind evaluarea integrității instituționale care prevede acest lucru.

Potrivit proiectului de lege, și angajații autorităților / instituțiilor publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor municipale, societăților comerciale cu capital de stat, președinții și vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale.

„Acest lucru reprezintă o măsură de a preveni și a combate îmbogățirea nejustificată, conflictele de interese, stările de incompatibilitate, precum și încălcarea regimului juridic al restricțiilor”, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Potrivit sursei citate, proiectul de modificare a Legii privind evaluarea integrității instituționale a fost elaborat de un grup de deputați PAS cu scopul de a ajusta prevederile actului normativ cu cele ale unor hotărâri ale Curții Constituționale, precum și în baza recomandărilor formulate în Raportul de evaluare ex-post de impact al Legii.

„Autorii au propus ca rezultatele testelor de integritate profesională să fie apreciate de către entitatea care evaluează, iar agentul public testat să aibă posibilitatea să conteste rezultatele testelor de integritate în ordinea contenciosului administrativ. Alte propuneri au scopul de a aduce Legea privind evaluarea integrității instituționale în concordanță cu prevederile Legii integrității”, se mai arată în comunicat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE