După întâlnirea celor trei lideri ai AIE,luni, 17 octombrie, președintele PDM, Marian Lupu a declarat că cei din alianță au mers mult prea inainte, iar soarta AIE va fi decisă joi. Referindu-se la demiterea șefului CNPF, Marian Lupu a declarat că aceasta a fost una sub presiune.
”Cererea benevolă nu înseamnă cerere sub presiune. Șeful și-a dat demisia, în rezultatul unei presiuni, iar în contextul acestei cereri este foarte clar scris de ce el pleacă. Unele persoane direct sau indirect s-au arătat implicate în acest caz. Hai să ne imaginăm că Procurorul este demis, dar ce se mai așteaptă, cine va mai fi demis? Ce se va întâmpla cu funcționarii? Aceste întrebări au rămas fără răspuns”, a specificat Marian Lupu.
Pe de altă parte, liderul PLDM, Vlad Filat susține totuși, că așteaptă ca până în ziua de joi, demisia procurorului să fie acceptată și nu crede că demiterea Procurorului General ar fi o cauză de destrămare a Alianței.
”Procuratura trebuie să fie liberă, dar nu la comandamentul politic cuiva și trebuie scoasă de sub orice forță politică. Dacă Procurorul nu va fi demis, asta înseamnă că vom începe procedura de demitere a Președintelui. Dacă pentru cineva Procurorul este mai important decât Alianța, atunci să-și asume această răspundere. Eu am vorbit la începutul ședintei că voi veni cu propuneri de remanieri în privința miniștrilor și vom discuta, dânsul (Marian Lupu) a insitat ca să o facem astăzi”, a declarat Vlad Filat.
Liderul liberal-democrat mai susține că ar admite și o coaliție roșie-albastră. Drept replică, președintele PL, Mihai Ghimpu susține că Alianța este grupată, iar cel care distruge Alianța ar fi Vlad Filat, care a venit cu cerințe de demitere a unor funcționari.
”În agenda de azi au fost incluse mai multe puncte, precum remanierea Guvernului, iar viitorul AIE e pus la coadă, în dependență de aceste puncte. Cred că nu am primit răspunsuri referitor la cine sunt oamenii care vrea să fie schimbați? Atunci am întrebat: Dvs conștientizați că asta ar însemna sfîrșitul Alianței? Mi s-a răspuns că Procurorul nu este mai important decât Alianța? El nu este mai important. Dar noi trebuie să avem probe ca să demitem, dovezi, căci azi cere PLDM, mâine PD, mai apoi PL și asta la ce va duce? Trebuie să discutăm normal și să găsi o modalitate ca să evităm distrugerea Alianței, dar eu cred că s-a epuizat puterile mele pentru a menține AIE”, a mai spus Mihai Ghimpu.
El a mai menționat că a fost deseori atacat de către colegii din AIE pentru faptul că ar fi fost finanțat de către Plahotniuc, de aceea ar fi avut interese comune, însă liderul PL a menționat că aceasta este o metodă de abatere a cetățenilor de la problemele reale.
”Toată lumea știe cine este Plahotniuc, că a fost cu Voronin și a făcut avere în timpul lui. Eu totuși cred că până joi fiecare din noi va analiza situația. Și unii, și alții au ferestruica deschisă spre comuniști, iar acum într-un fel PLDM a dezlegat mâinile PD-ului”, a conchis Ghimpu.
De menționat, că liderii AIE s-au reîntâlnit în cadrul unei ședințe de lucru la Reședința de Stat. La invitația liderului PLDM, Vlad Filat, cei trei au purtat discuții despre remanierile din Guvern, demiterea Procurorului General și aprobarea bugetului și politicii fiscale pentru 2012. Ședința a avut loc cu ușile închise și a durat peste 2 ore.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE