Curtea Constituţională a amânat până luni, 12 iulie, examinarea sesizării comuniştilor privind legalitatea emiterii Decretului prezidenţial prin care ziua de 28 iunie 1946 a fost numită drept zi a ocupaţiei sovietice.
Asta, după ce în şedinţa de joi, 8 iulie, reprezenantul preşedenţiei, Alexandru Ohotnicov a cerut amânarea examinăzii cazului până în septembrie. Motivul ar fi dorinţa preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a asista personal la examinarea cazului.
Potrivit lui Ohotnicov, preşedintele nu s-a prezentat azi la şedinţă pentru că este nevoit să prezideze şedinţa Legislativului, în plus el are rol şi de deputat.
Preşedintele CC, Dumitru Pulbere a menţionat că această decizie a fost luată din motiv că în demersul preşedintelui Mihai Ghimpu nu este indicată o dată concretă. 
La rândul său, avocatul partidului comunist, Sergiu Sârbu, a menţionat că prin cererea privind examinarea acestei chestiuni se încearcă tergiversarea în mod intenţionat a sesizării PCRM. În plus, el consideră că acest lucru va avea un impact negativ atâta pe plan intern, cât şi pe cel extern. El a amintit că PCRM a cerut examinarea acestui caz în regim de urgenţă şi nu se admite amânarea acestuia.
„Prezenţa preşedintelui intermar al ţării la şedinţă nu va schimba cu nimic decizia Curţii”, a mai spus Sârbu.
Vicepreşedintele justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că este pentru prima dată în istorie când preşedintele ţării vrea să participe personal la şedinţa Curţii Constituţionale. „În plus, este importantă prezenţa lui deoarece va putea cel mai bine explica anumite lucruri ce ţine de decretul prezidenţial”, a spus Efrim.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE