Potrivit lui Iurie Razlovan, Director General (interimar) al „Termoelectrica” S.A., sezonul de încălzire 2023-2024 a fost unul obișnuit, întreprinderea este gestionată eficient, aprovizionând consumatorii cu energie termică și electrică.

La data de 26 martie curent, „Termoelectrica” S. A.  a  informat consumatori despre modalitatea și procedura de deconectare, iar la data de 29 martie peste 1700 blocuri erau deja deconectate. Respectiv, la 1 aprilie 2024, a fost emisă Dispoziția Primăriei mun. Chișinău, prin care se anunță finalizarea sezonului de încălzire.

„Termoelectrica” S.A susține ideea că locatarii de bloc trebuie să decidă singuri începutul și sfârșitul sezonului de încălzire. La fel, managerii obiectelor publice ar putea gestiona mai optimal consumurile proprii de energie.

În acest sezon au fost înregistrate două micșorări de prețuri la energia termică: la 01.01.2024 și la 21.03.2024 – în urma solicitării „Termoelectrica” către ANRE. Astfel, tariful pentru energia termică a fost redus de la 3267 lei/Gcal la 2138 lei/Gcal.

Cu referire la activitățile curente și cele programate,

Întreprinderea a demarat lucrările de reparație. Dacă în anul 2023 au fost reparate doar 4 sectoare de rețele termice, atunci în anul 2024 „Termoelectrica” S.A.  își propune să modernizeze circa 30 sectoare.

Actualmente, întreprinderea lucrează la mai multe proiecte, printre care: 

B1.2 – Montarea unor surse de generare noi în dimensiunea de 55 MW; 

Implementarea a 147 de puncte termice individuale;

B1.6 – efectuarea unui studiu care ar răspunde la întrebările despre corectitudinea dezvoltării surselor de generare;

PTIzarea orașului și distribuția pe orizontală – implementarea a 147 de puncte termice individuale.

Blocurile locative fără asociații de locatari rămân o provocare

„În anul 2023 a intrat în vigoare noua Lege cu privire la condominiu. La moment nu există Asociații de locatari în toate blocurile, iar acest lucru creeză un impediment. Întreprinderile municipale nu mai fac față în privința gestionării blocurilor locative. Pe această cale, îndemn toți oamenii care au aptitudini și dorință, să acționeze în crearea  acestor Asociații. Serviciul juridic al „Termoelectrica” este dispus să ofere suportul necesar”,  a declarat dl Iurie Razlovan.

„Termoelectrica„ a participat activ la consultările privind Legea nr. 92 și Hotărârea de Guvern nr. 191, care  ne vor permite să gestionăm mai bine sectorul termoenergetic.

Adresăm gratitudine partenerilor de dezvoltare – Ministerului Energiei al R. Moldova, Agenției Proprietății Publice, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică pentru întreg suportul oferit”, a conchis Directorul General al „Termoelectrica”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE