Până la ora 09:00, misiunea de observare Promo Lex a constatat 44 de incidente. Printre acestea, 4 cazuri de obstrucționare a procesului de observare a alegerilor. Informația a fost prezentată de Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX.

Reprezentantul misiunii de observare a menționat că cele 4 cazuri de restricționare a procesului de observare liberă în secția de votare au avut loc în secția 1 din orașul Cahul, 202 din sectorul Râșcani, Chisinău, în secția 58 din sectorul Botanica, secția 32, din sectorul Botanica.

„Am constatat că au avut loc cu regret patru cazuri de restricționare a accesului observatorilor sau de obstrucționare a procesului de observare liberă în secția de votare: secția 1, orașul Cahul; secția 202, sectorul Râșcani, Chișinău; secția 58, sectorul Botanica; secția 32; sectorul Botanica. precizăm că în toate aceste patru cazuri a fost vorba mai degrabă despre necunoașterea probabil a legislației electorale de către funcționarii electorali sau din alte motive a fost restricționat accesul, pentru că într-un final, către ora 07:00, observatorilor li s-a permis accesul (…)”, a declarat Nicolae Panfil.

În toate cele 4 cazuri a fost mai degrabă vroba de necunoașterea legislației electorale de către reprezentanții secției de votare. Problema a fost soluționată către ora 07:00.

Totodată misiunea de observare a înregistrat 7 cazuri de erori tehnice, legate de accesul la internet și 3 cazuri de prezență a materilaleor publicitare în raza secțiilor de votare.

Observatorii au mai raportat prezența nejustifcată a persoanelor în secția de votare - 3 cazuri și 7 incidente în care urnele de votare nu au fost sigilate cum trebuie. Panfil a mai spus că 107 secții de votare au fost deschise fie mai târziu de ora 7, fie mai devreme

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE