Premierul Dorin Recean a prezentat în plenul Parlamentului Raportul de activitate a Comisiei pentru Situații Excepționale din perioada 22 octombrie 2021 - 30 decembrie 2023. Recean a subliniat că motivul principal al stării de urgență declarat în R. Moldova a fost agresiunea Federației Ruse în Ucraina, reducerea dramatică a volumelor de gaze către R. Moldova și folosirea energiei în calitate de armă. Recean a conchis că R. Moldova a ieșit din starea de urgență mai puternică, rezilientă și a reușit să își asigure mai multă independență energetică.

Începând cu 22 octombrie 2021, Parlamentul a adoptat 15 hotărâri privind declararea sau prelungirea stării de urgență. Astfel, până la 30 decembrie 2023, perioada cumulativă în care a fost instituită stare de urgență pe teritoriul țării a însumat 800 de zile.

Condițiile care au impus instituirea stării de urgență au derivat din trei cauze majore: criza energetică la nivel regional și național, războiul din Ucraina, cu toate consecințele acestuia și amenințările directe la securitatea Republicii Moldova.

„Anume Federația Rusă este cea care a atacat țara vecină Ucraina și continuă până în ziua de astăzi să bombardeze casele oamenilor din Ucraina. Toate aceste acțiuni au reprezentat amenințări directe la securitatea R.Moldova”, a declarat Recean.

Măsurile adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada stării de urgență au vizat prevenirea, diminuarea sau lichidarea consecințelor factorilor care au impus declararea și prelungirea stării de urgență. Prevederile care rămân necesare în condițiile noilor realități au fost transpuse în legislație, iar cele cu caracter temporar fie au fost abrogate în timp, fie au expirat odată cu starea de urgență.

De menționat că, anterior, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care stipula că, după expirarea perioade de urgență, Comisia Situații Excepționale este obligată să prezinte Parlamentului un raport despre activitățile și măsurile adoptate, notează deschide.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE