Activitatea Partidului Șansă, afiliat lui Ilan Șor, ar putea fi sistată pe un termen de până la șase luni. Decizia ar urma să fie aprobată în cazul în care reprezentanții formațiunii nu vor prezenta rapoartele financiare din campania electorală din noiembrie anul trecut, a precizat ministrul justiției, Veronica Mihailov Moraru. Conducerea formațiunii nu a comentat declarațiile.

Partidul Politic Șansă are la dispoziție cinci zile pentru a prezenta la Minsterul Justiției rapoartele financiare din campania electorală din noiembrie 2023. În caz contrar, a declarat ministra Veronica Mihailov Moraru, instituția ar putea să limiteze activitatea partidului, așa cum prevede legea.

„Ministerul Justiției urmează să solicite către partid prezentarea în cinci zile a acestei informații, în caz contrar, conform art. 21 din Legea cu privire la partidele politice vom avea dreptul, eventual, în cazul unui refuz sau a nefurnizării informațiilor să limităm activitatea partidului pe un termen de până la șase luni cu aplicarea mai multor restricții. Proiectul de răspuns a fost pregătit urmează a fi expediat în zilele imediat următoare”, a precizat Veronica Mihailov Moraru.

Partidul Șansă a refuzat anterior să prezinte la Comisia Electorală Centrală actele contabile, a precizat pentru Radio Moldova, vicepreședintele instituției, Pavel Postică. El a explicat că în urma acestui refuz, și Ministerul Justiției a solicitat rapoartele financiare.

„Am expediat un demers și am sesizat Ministerul Justiției, ca ei, repetat, să solicite partidului vizat să prezinte informațiile de bază, documentele primare care confirmă legalitatea venitorilor și cheltuielilor operate în cadrul campaniei electorale. În cazul în care partidul nu va răspunde solicitării repetate a Ministerului Justiției, atunci, Ministerul Justiției poate disemina oportunitatea adresării în instanța de judecată, o cere cu privire limitarea activității partidului politic”, a menționat Pavel Postică.

Amintim că Partidul Șansă, creat în august anul trecut în preajma alegerilor locale generale, este susținut de controversatul politician și oligarh Ilan Șor. Candidații formațiuni au fost însă excluși din cursa electorală în ultima zi de campanie. Comisia pentru Situații Excepționale, care a luat decizia, a motivat exccluderea formațiunii prin implicarea grupării lui Ilan Șor în tentativele Rusiei de a se amesteca în procesele politice din Republica Moldova, notează radiomoldova.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE