Marina Tauber a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Se întâmplă a noua oară în mandatul actualului Parlament. Legislativul a aprobat decizia, cu votul a 57 de aleşi ai poporului.

Şeful interimar al Procuraturii Generale a menţionat că deputatul este acuzată de imixtiune în înfăptuirea justiţiei. Potrivit lui Ion Munteanu, infracţiunea s-a produs când deputatul Tauber a intrat în sala de şedinţe a instanţei şi, folosind un megafon, ar fi periclitat activitatea magistraţilor.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a prezentat detalii privind noul dosar penal. Mai exact, Tauber este acuzată de faptul că ar fi amenințat un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău și procurorii, în cadrul unei ședințe la care se examina dosarul penal pornit pe numele lui Ilan Șor, condamnat ulterior pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

„La 12 aprilie 2023 la Curtea de Apel Chișinău a avut loc ședința de prelungire a examinării cauzei de acuzare a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor examinată de completul de judecată Ion Bulhag, Silvia Gîrbu și Marcela Jugănari, aflându-se la etapa dezbaterilor judiciare. Pe parcursul desfășurării acestei ședință de judecată, după respingerea a completului de judecători a cererii apărătorilor inculpatului Ilan Șor, de reluare a cercetării judecătorești și de recuzarea completului de judecători, la ora 10:37, în sala de ședință a intrat deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber, care utilizând difuzorul de mare putere, megafon, a transmis mesaj ofensatoare și amenințătoare la adresa judecătorilor și a acuzatorilor de stat”, a menționat procurorul.

Deputatul Vadim Fotescu, a atras atenția că acțiunile lui Tauber cad sub incidența prevederilor Codului contravențional, nu și cel penal. Mai exact, acesta a declarat că Tauber ar putea fi amendată pentru „manifestarea lipsei de respect faţă de instanţa de judecată”, nicidecum „amestec în înfăptuirea justiției”. Drept răspuns, Ion Munteanu a spus că odată ce dosarul va fi expediat în instanță, se va stabili cu exactitate dacă Tauber a încălcat legea penală, ori cea contravențională.

Deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, s-a arătat deranjat de faptul că a noua oară a fost solicitată ridicarea imunității Marinei Tauber dar nici un dosar nu are finalitate.

„Procuratura vine acum în fața noastră și cere pentru ridicarea imunității doamnei Tauber, unei reprezentante a grupării criminale Șor. Pe lângă dna Tauber, Procuratura a cerut ridicarea imunității și la alți reprezentanți ai grupării criminale, dar fără finalitate. Eu simt că noi, aici în Parlament, parcă ne jucăm de-a ridicarea imunității (...). Când o să începeți să lucrați și când noi o să vedem finalitate pe cazurile la care noi ridicăm imunitatea?”, a întrebat Sinchevici

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE