În anul curent, Ziua Limbii Române va fi marcată printr-o Mare Dictare Națională, o competiție de cunoaștere a limbii române, organizată de Ministerul Educației și Cercetării. Evenimentul va avea loc pe 31 august, în scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Anunțul a fost făcut de ministrul Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.

La dictare pot participa toți doritorii - cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitor profesii.  Numărul așteptat de participanți este de 500 de persoane. Doritorii se vor înregistra pe o platformă disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, completând un formular de participare la următorul link: https://bit.ly/dictarenationala. Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.

Textul propus participanților la Marea Dictare Națională va fi selectat în baza unui concurs de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. În afară de aceasta, dictarea va include și un text despre limba română.

În cadrul conferinței de presă, Dan Perciun a menționat: „Subiectul eseului - „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene” nu a fost ales întâmplător. Acesta reflectă în totalitate aspirațiile noastre europene și este o modalitate de a reafirma că Republica Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene, că avem potențialul de a contribui și consolida participarea noastră în marea familie europeană și sperăm ca la finalul acestui an să deschidem negocierile cu UE. Inclusiv, în acest context, a fost ales subiectul eseului”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE