LIVE TEXT 20:00 Macron:„Sunt mândru că pe perioada președinției franceze a UE, Moldova si Ucraina au devenit țări candidate. Când am făcut acest gest pentru Ucraina, am știut că nu putem lăsa Moldova la o parte. Când văd capacitatea cu care Maia Sandu promovează reformele, am încredere mare în capacitatea țarii voastre de a avansa cu rapiditate spre aderare și a obține notorietate”, a spus Macron.

Președintele francez este inițiatorul creării Comunității Politice Europene. Liderul de la Paris a propus în 2022 ideea și tot atunci a invitat Republica Moldova să facă parte din ea, după ce țara noastră, Ucraina și Georgia au depus cerere de aderare la UE.

LIVE TEXT18:30Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face declaratii de presa la incheierea Summitului Comunitatii Politice Europene

Sefa statului, Maia Sandu, prim-ministrul Cehiei si prim-ministrul Spaniei, au susținut o conferinta comuna la incheierea celui de-al doilea Summit al CPE. Sandu: „Ne-am aratat puterea si unitatea intr-un moment in care stabilitatea continentului nostru este in pericol”

Europa a demonstrat unitate și putere la summitul de la Bulboaca. Acesta este mesajul transmis de Maia Sandu la finalul evenimentului.

Președintele Maia Sandu a mulțumit liderilor din Europa pentru participare. Șeful statului a punctat că în urma evenimentului s-a ajuns la concluzia ca țările din Comunitatea Politică Europeană este nevoie de cooperare strategică pentru consolidarea rezilienței în cazul problemelor de securitate, energetică și climă.

„Cu toții am recunoscut că această Comunitate Politică Europeană reprezintă ocazie unică pentru dialog și relații bilaterale. EPC ne permite să vedem cele mai bune căi pentru a obține beneficii pentru cetățenii noștri. Participare dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit. Ne face încrezători în viitorul nostru democratic și liber. Am arătat că suntem o familie puternică și unită de națiuni, care face continentul mai pașnic. Întotdeauna vă puteți baza pe Moldova, ca membru activ al familiei europene”, a spus Sandu, notează realitatea.md

Președintele Republicii Moldova a mai punctat că evenimentul arată „cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană”.  Referindu-se la războiul din Ucraina și întrevederea cu omologul de la Kiev, Sandu a mai spus că actualmente stabilitatea continentului este în pericol.

„Suntem uniți împotriva încălcării dreptului internațional. I-am spus președintelui Zelenski că vom sta alături de Ucraina cât va fi nevoie. Dacă nu ar fi fost rezistența și curajul Ucrainei, propria mea țara ar fi fost amenințată”, a declarat Sandu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE