Adunarea Națională „Moldova Europeană” s-a  desfășurat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău și în alte 33 de orașe din Europa. La eveniment a participat și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Acțiunea a fost organizată de Guvernul Republicii Moldova.

„Am venit să spunem răspicat, cu încredere și cu mândrie – moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu, avem susținerea Uniunii Europene în acest drum și asta o cere poporul Republicii Moldova”.

 Cu acest mesaj a venit președintele Maia Sandu la Adunarea „Moldova Europeană”, organizată duminică în Piața Marii Adunări Naționale Autoritățile, notează IPN.

Șefa statului s-a adresat tuturor moldovenilor din toate colțurile țării și ale lumii.

 „Dragi moldoveni adunați în Piața marii Adunări Naționale, adunați în capitalele lumii, mă bucur să fim atât de mulți azi toți împreună. Îi salut pe toți cei de la nordul Moldovei până la sud. Îi salut cu drag pe cei din centrul Moldovei. O salut cu o deosibită plăcere pe doamna Roberta Metsola, președinte Parlamentului European, și pe toți partenerii țării noastre care au venit alături de noi pentru a confirma susținerea țărilor europene pentru calea aleasă de Moldova – calea europeană. Știu că alături de noi sunt și cetățenii noștri de la Milano, Roma, Paris, Londra, Madrid, București, Padova, Viena, Barcelona, Budapesta – cei din diasporă și cu ajutorul cărora țara noastră a reușit să facă față problemelor și greutăților. Și cei care au rămas acasă în ciuda tuturor greutăților, toți oamenii care au ținut Moldova dreaptă și demnă”, a menționat Maia Sandu.

Președintele susține că, deși pare un drum lung, care necesită eforturi deosebite din partea întregii societăți, integrarea este unicul drum care va asigura că viitorul copiilor este în pace și bunăstare.

 „Este datoria noastră să înfăptuim acest vis, fiindcă noi suntem un popor cu credință, harnic și demn. Acum este momentul. Cum va arăta viitorul copiilor noștri în șapte ani depinde de fiecare dintre noi, depinde de alegerile pe care le facem și de acțiunile noastre zi de zi. Depinde de instituțiile statului – să devină puternice, independente, capabile să apere interesul Moldovei, dar depinde de voința și comportamentul fiecărui cetățean. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării”, a declarat Maia Sandu.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne țină în sărăcie, să ne șantajeze. Au vrut să fim dependenți, au vrut să înghețăm, să cădem, dar noi am rezistat. Noi suntem rezistenți. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o țară cu oameni liberi, o țară democratică, o țară care își merită locul în Uniunea Europeană”,  a mai spus șeful statului.

Adunarea „Moldova Europeană” este concepută ca un mesaj ferm transmis comunității internaționale privind dorința sinceră a cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene. Evenimentul este organizat în preajma Summitului Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova la 1 iunie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE