”Atât Vlad Filat, cât și Mihai Ghimpu, Vladimir Voronin, Dorin Chirtoacă, și Serafim Urechean vor fi audiați în urma evenimentelor de după 5 aprilie”, a declarat, joi, 5 noiembrie, Vitalie Nagacevschi, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor și consecințelor evenimentelor de după 5 aprilie.
De asemenea, Nagacevschi a mai adăugat că vor fi audiați liderii tuturor partidelor politice, iar ”cei care vor refuza să se prezinte la Comisie îşi vor asuma consecinţele politice”.
Întrebat ce crede despre evenimentele din 7 aprilie, Vitalie Nagacevschi a spus că ”nu cred că este vorba de tentativă de lovitură de stat”, ci ”despre o acţiune care la început a fost paşnică, însă ulterior a derapat în niște tulburări în masă”.
Potrivit lui Nagacevschi, Comisia de anchetă pentru elucidarea cauzelor și consecințelor evenimentelor de după 5 aprilie se va adresa pentru acumularea informaţiilor de la MAI, SIS, Procuratura Generală, Serviciul Pază de Stat, Consiliul Suprem de Securitate, Primăria de Chişinău și Ministerul Sănătății.
”Vrem să aflăm cine a organizat evenimentele din 6-8 aprilie 2009, totodată vom cere să ne fie prezentate copiile de la toate documentele care țin de declararea și autorizarea întrunirilor și toate materialele de care dispun”, a adăugat președintele Comisiei.
Totodată unii membri ai Comisiei au venit cu propunerea ca informația să fie colectată și de la Comisia Electorală Centrală ”de unde să vedem dacă au fost sau nu falsificate alegerile din 5 aprilie”, a mai spus Nagacevschi.
”Menționez, declară Nagacevschi, încă o dată, noi, dorim ca într-adevăr să elucidăm tot ce s-a întâmplat în aprilie, cine a declarat că v-a organiza aceste manifestații și cine le-a organizat, de fapt”.  
În ceea ce privește analiza informației acumulate, va fi efectuată de către membrii Comisiei cu participarea experților OSCE, UE, Consiliului Europei, PNUD, dar şi a ONG-urilor autohtone: IPP, Amnesty-International şi CReDO.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE