Potrivit fiului lui Gaddafi, confruntările sunt provocate de elemente libiene şi străine vizând să distrugă unitatea ţării şi să instaureze o republică islamică. Said al-Islam a subliniat că Libia "nu este Tunisia sau Egipt", ci este o ţară tribală, bazată pe alianţe. "Situaţia noastră ar fi de o mie de ori mai rea ca acolo".
Saif Al-Islam Gaddafi a recunoscut că mai multe oraşe, dintre care Benghazi şi Al Bayda în estul ţării, au căzut pradă unor ciocniri violente şi că protestatarii au pus mâna pe arme militare. "În acest moment tancuri se deplasează în Benghazi conduse de civili. La Al Bayda oamenii au arme şi numeroase depozite de muniţie au fost jefuite. Avem arme, armata are arme, forţele ce vor să distrugă Libia au arme", a spus el.
Pe de altă parte, Saif al-Islam a recunoscut - într-o intervenţie televizată înregistrată, prima de acest gen - că poliţia şi armata au făcut greşeli în ciocnirile cu protestatarii. El a explicat însă că poliţia a fost vizată de atacurile protestatarilor, iar armata nu a fost pregătită pentru a face faţă unor astfel de situaţii.
În plus, armata şi "nenumăraţi libieni care vin spre capitală de pe tot cuprinsil ţării" îl vor apăra pe Muammar Gaddafi, care "nu este ca Mubarak sau Ben Ali", nu este un lider tradiţional, a spus fiul liderului libian. "Armata va avea un rol central în restabilirea oridinii. Nu vom ceda niciun centimetru din Libia", a asigurat Said al-Islam Gaddafi. Liderul libian Muammar Gaddafi nu va ceda şi va ţine piept protestatarilor "până la ultimul om", a mai spus Said.
Accentuând asupra pericolului separatist la Benghazi, Said al-Islam a avertizat că dacă se vor desprinde, atunci Libia va fi împărţită în mai multe ţări. "Cine va administra petrolul libian?", a întrebat retoric liderul libian, arătând că într-un scenariu separatist, se va pierde infrastructura, iar triburile şi bandele se vor lupta pentru petrolul libian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE