Actul prin care a fost semnată Declaraţia de Independenţă la 27 august 1991 a fost restabilit, luni, 26 aprilie de către deputaţii Primului parlament (1990-1994) în cadrul unei şedinţe solemne consacrată celei de-a 20-a aniversări a constituirii primului parlament ales democratic.
În acest sens, rând pe rând, fiecare deputat a semnat încă o dată, după ce Alexandru Moşanu, cel de-al doilea preşedinte al parlamentului, a dat citire actului de Independenţă, iar cele 48 de semnături ale deputaţilor decedaţi au fost scanate şi aplicate pe suportul declaraţiei.
După ce şi-a depus semnătura, Anatol Ţăranu, deputat în primul Parlament a menţionat că acest document “înseamnă restabilirea unui adevăr istoric care a fost periclitat prin nimicirea Declaraţiei autentice care se află la temelia acestui stat, este de o valoare incontestabilă”.
Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova, a spus despre adoptarea acestei declaraţii că “acum 20 de ani s-a produs un miracol, au avut loc alegeri cu adevărat democratice”. Iar Petru Lucinchi, al doilea preşedinte al R. Moldova a spus că este bucuros de evenimentul de astăzi, “mă bucur că văd revenirea la un lucru necesar nouă, continuitatea, mai mult ca atât, construim acest stat cărămidă cu cărămidă”.
Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlament a menţionat că “în baza Declaraţiei de Independenţă R. Moldova este recunoscută pe plan mondial, deşi primii deputaţi au adoptat un curs spre vest acesta nu a ţinut mult timp, identitatea românească a fost furată”.
Marian Lupu, preşedintele PD a menţionat că acum 20 de ani în R. Moldova s-a produs un eveniment istoric care a determinat onoarea instituţiilor democratice în care drepturile şi libertăţile cetăţeanului sunt piatră de temelie. “R. Moldova este un stat democratic şi asta se datorează deputaţilor primului Parlament”, a spus Lupu.
Amintim că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost semnată de 278 de deputaţi din primul parlament, dintre care doar 230 mai sunt în viaţă, la 27 august 1991.