Ucraina nu admite negocieri în problema transnistreană afara formatului 5+2 şi nu este de acord cu unificarea Moldovei prin federalizarea ţării, scrie publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli. Potrivit publicaţiei citate, Ucraina  nu doreşte să creeze precedente periculoase prin acordarea Transnistriei statutului de subiect federal, deoarece are pe teritoriul său Krimeea. Varianta optimă considerată de Kiev este acordarea statutului de autonomie largă pentru Transnistria.

În al treilea rând, Ucraina pledează pentru demilitarizarea Moldovei, adică împotriva prezenţei militare ruse pe teritoriul Moldovei. Cu alte cuvinte, Ucraina este împotriva planului Kozak, pe care Rusia se străduie să-l reanimeze, desfăşurând de la un timp încoace negocieri separate cu Chişinăul şi Tiraspolul.

Zerkalo Nedeli afirmă că Moscova intenţionat poartă negocieri în format 2+1, pentru a putea convinge Chişinăul şi Tiraspolul să semneze planul Kozak în variantă adaptată.  

Astfel, publicaţia afirmă că Ucraina, OSCE, UE şi SUA deja al doilea an la rând sunt nevoite să urmărească încercările Rusiei de a zădărnici orice tentativă de reluare a negocierilor în format 5+2, care au avut loc ultima dată în februarie 2006. “Desigur, Rusia face acest lucru nu cu mânile proprii, ci cu ajutorul Trasnistriei. În timp ce Serghei Lavrov îşi linişteşte colegii europeni şi alţi colegi îngrijoraţi, că fomatul 5+2 este un format “recunoscut de toţi”, Igor Smirnov lasă să se înţeleagă că acest format este doar un mecanism de consultări, care trenează negocierile”, scrie publicaţia ucraineană.       

Zerkalo Nedeli menţionează că, prin evitarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, Rusia doreşte să obţină acordul Tiraspolului şi Chişinăului asupra planului Kozak, în varianta „light”, punctele de bază ale căruia au rămas aceelaşi: integritatea teritorială a Moldovei în baza federalizării ţării, menţinerea statutului de neutralitate şi a prezenţei militare ruse pe teritoriul ţării. „Adică, este vorba de realizarea planului Kozak în variantă „light”: Rusia face tot lucrul murdar, obţine dividende politice şi transmite cu nobleţe dosarul către formatul 5+2”, scrie publicaţia, menţionând că îndată ce va obţine acordul părţilor, Rusia poate liniştit să adune formatul 5+2 pentru a legaliza acordurile obţinute. „Curios este faptul că niciunul dintre mediatori nu va putea respinge planul rusesc, deoarece acesta va fi agreat de părţile aflate în conflict, iar cuvântul lor în procesul de reglementare este lege”, notează Zerkalo Nedeli.  

Faptul că anume această variantă de quasi-reglemenzare a conflictului transnistrean este cea mai optimă pentru Moscova îl demonstrază indirect declaraţiile recente ale lui Serghei Lavrov la Chişinău: „Este foarte important să nu existe imporvizări, când părţile se vor aduna în acest format”. „Desigur, dacă Rusia va obţine în format 2+1 acordul părţilor aflate în conflict şi va fixa acest fapt într-o declaraţie, atunci în formatul 5+2 improvizările vor fi evitate cu siguranţă”, notează publicaţia ucraineană.          

„Va putea oare utiliza Rusia actualele alegeri din Moldova pentru a-l determina, totuşi, pe Vladimir Voronin să accepte varianta sa pentru statutul Transnistriei, deocamdată, nu se ştie. Însă faptul că îi va fi foarte greu s-o facă, este cert”, susţine Zerkalo Nedeli, menţionând că susţinerea de către Rusia în actualele alegeri nu mai este critică pentru partidul lui Voronin, deoarece acesta poate miza pe obţinerea unei majorităţi parlamentare pentru a putea alege preşedintele. Pe de altă parte, Moldova nu se află într-o situaţie critică din punct de vedere economic, pentru a fi nevoită să ceară bani de la Rusia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE