În 2008, au fost uciși 70 de jurnaliști, cu 25 mai puțini decât în 2007. Anul trecut, 14 reprezentanți ai mass-media au fost uciși în Irak, comparativ cu 44 în 2007. Potrivit WAN, scăderea este datorată creșterii măsurilor de securitate în zona, citează NewsIn.

În schimb, numărul jurnaliștilor uciși în alte țări, precum India și Pakistan, este în creștere, acestea plasându-se pe locul doi in topul țărilor periculoase, cu câte șapte jurnaliști uciși. În 2007, nici un jurnalist nu a fost ucis În India, iar în Pakistan au fost înregistrate cinci astfel de decese.

Tot în 2008, șase jurnaliști au fost uciși în Filipine și cinci în Mexic, unde jurnaliștii sunt vizați pentru că scriu despre crima organizată. Pe lângă decesele atribuite războiului și conflictelor, jurnaliștii sunt uciși pentru că tratează subiecte precum crima organizată, traficul de droguri și corupția.

În 2009, au fost ucisi deja nouă jurnaliști în Kenya, Nepal, Pakistan, teritoriile Palestiniene, Rusia, Sri Lanka, Somalia și Venezuela.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE