Nouă organizații neguvernamentale ce reprezintă comunități ale cetățenilor Republicii Moldova din diaspora cer autorităților de la Chișinău printr-o scrisoare deschisă secții de vot suplimentare în străinătate, inclusiv în România, pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Scrisoarea deschisă este adresată șefului statului, președintelui Parlamentului, premierului și președintelui Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău și cere respectarea dreptului la vot al cetățenilor moldoveni de peste hotare. Semnatarii demersului sunt organizații neguvernamentale din mai multe orașe din SUA, Italia, Irlanda și Portugalia, relatează NewsIn.

"Noi, reprezentanți ai comunităților de cetățeni ai Republicii Moldova, stabiliți cu traiul permanent sau temporar în străinătate, cerem conducerii Republicii Moldova să ne asigure dreptul nostru la vot, drept care ne este garantat de Constituție (Art. 38), dar de care nu putem întotdeauna beneficia", se spune în scrisoarea deschisă.

Statisticile oficiale și neoficiale sugerează că în prezent între 500.000 și 1.000.000 de cetățeni ai Republicii Moldova se află peste hotare. Cu toate acestea, la alegerile parlamentare din 2001 doar 3.806 cetățeni care se aflau în străinătate au participat la scrutin, iar la alegerile din 2005 și-au dat votul doar 10.018 persoane la cele 23 de secții de votare deschise la misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE