“Un principiu fundamental al Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii din Europa, este integritatea teritorială, şi faptul că trupele armate ruse se află în continuare pe teritoriul Transnistriei reprezintă o încălcare a normelor internaţionale.  Sper că unele progrese vor avea loc la întîlnirea care se preconizează în viitorul apropiat”, a declarat senatorul american.
 
La rândul său, Filat a spus că rolul SUA este foarte important în identificarea unei soluţii pentru problema conflictului transnistrean. „Noi înţelegem că nu putem schimba lucrurile peste noapte, dar printr-o poziţie puternică şi cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii, putem identifica o soluţie. Nu cerem mai mult decât avem dreptul", a specificat premierul.
 
De asemenea, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a menţionat în cadrul întrevederii că R.Moldova este cointeresată în stabilirea unui mecanism sistemic şi permanent de purtare a dialogului politic, la nivelul de conducere a acestor două parlamente, la fel şi atragerea investiţiilor americane în economia R. Moldova.
 
În context, senatorul american a spus că SUA va continua să acorde R. Moldova suport în procesele de reformare.
 
În final, atât Vlad Filat, cât şi Marian Lupu, au mulţumit senatorului pentru sprijinul constant, necondiţionat şi sincer al SUA acordat R. Moldova, subliniind că Guvernul este implicat plenar în procesul de democratizare a ţării, iar suportul partenerilor este extrem de important în acest sens.
 
John McCain a venit la Chișinău la invitația premierului Vlad Filat, făcută la începutul anului 2010, după vizita oficială pe care a efectuat-o premierul în Statele Unite ale Americii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE