Fostul premier Ion Stuza consideră că reforma justiției a eșuat, iar guvernarea ar trebui să facă un pas în spate și să recunoască acest lucru.

Sturza spune că reforma în justiție este parțial compromisă, dar și  blocată pentru că în forma care a fost gândită ea a eșuat. El spune că „a fost prea optimistă” așteptarea de la această reformă, după modelul Albaniei unde „nu a dat rezultate”

„Cele mai respectate guvernări sunt cele care își recunosc greșelile, vin și spun: „Uite, noi am greșit aici”. Această reformă a fost concepută, cred eu, exagerat de optimistă. Asta-i problema fundamentală, pentru că asta-i ceea cu ce au venit la putere, acesta-i crezul, cum am spus-o eu nu o dată, crezul dnei președinte Sandu. Ea nu are ideologie, nu are un program economic clar, are două deziderate: integrarea europeană și reforma justiției, care se limitează la lupta cu corupția. Asta-i una, dar și mai mult mă îngrijorează situația din economia națională, aici e terenul pe care îl cunosc mai bine.

Noi am pierdut acești doi ani și pentru mine era aproape evident din start că este prea optimistă această formulă care se limitează la curățarea prin așa-numitul vetting sau pre-vetting, care nu este o invenție moldovenească, dar a fost la o scară cât de cât mai largă folosită în Albania și n-a dat niciun rezultat sau un rezultat foarte modest și în condițiile când noi avem 90%+ cu probleme de integritate în sistemul acesta nu funcționează atât de direct încercarea de a curăța, mai ales că chiar în aplicarea acestui instrument s-au folosit niște lucruri care nu funcționează, ele nu puteau să funcționeze. Spre exemplu, această comisie mixtă formată din niște experți străini care au venit pe salarii bune aici au băgat într-o sterilitate discuția, fără a lua în considerare că mai există și un specific local, chiar dacă nu ne place nouă să spunem specific local, au fost niște lucruri pe care noi le-am moștenit. Eu din start am spus că cea mai bună formulă pentru Republica Moldova în a curăța sistemul ar fi fost modelul român”, a declarat Ion Sturza la VoceaBasarabiei

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE