Fostul premier, Ion Chicu, atrage atenția Guvernului că întârzierea acțiunilor Guvernului în sectorul agrar va avea efecte severe asupra securității alimentare a Republicii Moldova. 

”Suntem la 1 aprilie, iar dacă noi abia acum ne gândim la un plan de susținere a agricultorilor, asta înseamnă că planul poate fi implementată în practică, abia în iunie, când campania de primăvară este ratată”, declară liderul PDCM într-un interviu pentru Poltik.md.

Potrivit lui, soluții care pot fi identificate și sunt vizibile prevăd următoarele acțiuni urgente: ”subvenționarea procurării de tehnică agricolă, diferite investiții care sunt absolut necesare, dar și considerând specificul acestui an, aceste mijloace financiare trebuie orientate urgent, spre susținerea propriu-zis a producerii”. 

”Aceasta, în primul rând, trebuie făcut și, tehnic, se poate de realizat foarte rapid. Nu trebuie planuri și coordonări cu FMI. Aceasta trebuie făcut cât mai operativ, căci primăvara trece, o lună a trecut”, mai spune Chicu.  

Despre reticența autorităților în privința cotelor accizelor și TVA-ului la carburanți, fostul premier menționează că, actualmente, se impun asemenea acțiuni, nu și în condiții normale. 

”Eu niciodată nu am susținut, în condiții normale, modificarea unor cote pe parcursul unui an bugetar, Însă, noi acum avem o situație absolut anormală - când prețul motorinei a crescut de la 15 la 27 de lei, într-o perioadă foarte scurtă. Pe fondul problemelor care se petrec acum și pe fondul unui risc de criză alimentară, noi trebuie să înțelegem că, sunt momente când trebuie să fim mai flexibili”, adaugă Chicu.

Ion Chicu menționează că veniturile la buget au crescut, în vamă, sumele de la importul de benzină și motorină, cresc substanțial, chiar și mai mult decât cele planificate. Astfel, de la 500 de dolari tona de benzină, la 900 de dolari. De asemenea, de la 1 ianuarie au crescut și accizele. 

”Astfel, se pune o povară suplimentară pe agricultori. Am venit cu propunerea de a diminua, până la 1 iulie, cota accizelor și TVA-ul pentru motorină, cel puțin. Aceasta nu va aduce pierderi la buget, doar vom rata niște venituri suplimentare, dar, acesta este un suport tuturor agricultorilor și transportatorilor care ar elimina și posibile scheme de corupție, de distribuire a acestor mijloace pe principii neoneste, etc”, mai spune Chicu. 

Fostul premier are o explicație pentru lipsa de intervenție a autorităților în maniera necesară: ”Pot să presupun că Guvernul nu are permisiunea FMI pentru a lua această decizie, dar dacă autoritățile cred că la toamnă vom ajunge să nu avem ce ”pune pe masă”, iar pentru acesta, FMI va fi responsabil, eu nu cred. Guvernul va trebui să răspundă pentru aceasta”, susține fostul premier, Ion Chicu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE