LIVE TEXT:Mandatul lui Ion Ceban a fost validat astăzi. Decizia a fost luată de Consiliul Electoral Chișinău. Totodată, au fost validate alegerile pentru Consiliul municipal Chișinău. Decizia a fost transmisă Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile de la data adoptării.

După ce și-a luat rămas bun de la vechiul Consiliul Municipal Chișinău, primarul Ion Ceban așteaptă decizia Consiliului electoral de circumscripție de validare a mandatului său de edil al Capitalei

Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a obținut aproape 51 de procente din sufragii la alegerile locale generale din 5 noiembrie, în timp ce principalul său contracandidat, Lilian Carp, de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a adunat sub 30 la sută.

Configurația politică în Consiliul municipal Chișinău este următoarea:

MAN - 33,15% (20 de mandate);

PAS - 32,80% (20 de mandate);

PSRM - 9,68% (6 mandate);

PCRM - 4,46% (2 mandate);

Partidul „Renaștere” - 2,65% (1 mandat);

Platforma DA - 2,55% (1 mandat);

Partidul Nostru - 1,72% (1 mandat).

Conform noilor prevederi ale Codului electoral, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși, vor atribui și valida mandatele consilierilor și ale primarilor aleși, vor confirma lista candidaților supleanți.

La 5 noiembrie și 19 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc primul și respectiv al doilea tur al alegerilor locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender.

În cadrul acestui scrutin au fost aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE