Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy și șeful Consiliului European, Charles Michel, au avertizat marți că o reuniune a Uniunii Europene care va avea loc luna viitoare pentru a decide dacă va începe sau nu discuțiile oficiale de aderare pentru Kiev va fi dificilă, scrie Reuters. Michel, care a vizitat Kievul într-o călătorie surpriză, a declarat la o conferință de presă comună cu Zelenski și cu președintele moldovean Maia Sandu, care speră că vor fi aprobate și discuțiile de aderare pentru Moldova, că va lucra pentru a depăși aceste provocări.

Liderii UE vor avea un summit la Bruxelles pe 14-15 decembrie, unde vor discuta dacă vor da undă verde începerii negocierilor de aderare a celor două țări din Parteneriatul Estic.

„Deschiderea negocierilor ar transmite mesajul că se poate avea încredere în UE și, în același timp, ar fi un mesaj de unitate față de Kremlin”, a declarat Michel.

Michel a mai spus că liderii UE vor face totul pentru a convinge toate cele 27 de state membre ale UE să ia o decizie pozitivă în decembrie.

În ultimul an, ambele țări au realizat o serie de reforme pentru a câștiga încrederea membrilor UE și pentru a avansa pe drumul lor, în condițiile în care Bruxelles-ul a avut o perspectivă tot mai sumbră, oficialii UE exprimându-și îngrijorarea că decizia politică de a lansa discuțiile luna viitoare ar putea fi „în pericol”.

 „Va fi o reuniune dificilă, dar nu intenționez să renunț”, a declarat Michel, adăugând că lumea are nevoie de o Uniune Europeană puternică pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea, notează Reuters.

În cadrul conferinței de presă, Sandu, președinta proeuropeana a Republicii Moldova, a cerut membrilor UE să sprijine în unanimitate deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„Trebuie să acționăm pe o singură voce, arătând că voința noastră colectivă este de neclintit”, a declarat ea reporterilor.

„În plus, urgența acestor vremuri, marcate de război și insecuritate, ne cere să accelerăm procesele noastre.”

Ucraina și Republica Moldova au desfășurat o serie de reforme pentru a câștiga încrederea membrilor UE în vederea promovării candidaturilor lor, în contextul în care există semne că Bruxelles-ul are o perspectivă tot mai sumbră înainte de summitul UE de luna viitoare, noteazăG4Media.ro

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE