În Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 30 de zile starea de urgență începând cu 1 decembrie. Un proiect de hotărâre în acest a fost aprobat astăzi de Guvern la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efors. Oficialul susține că decizia este determinată de pericolul iminent la adresa securității naționale cauzat de războiul din Ucraina, inclusiv a celui hibrid. Totuși, pentru a intra în vigoare, acest proiect urmează să fie aprobat și de Parlament.

„Dinamica situației de securitate regională din ultimele luni și incertitudinea privind evoluția ulterioară a războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei constituie circumstanțe ale păstrării riscurilor cu nivel înalt de impact care pot afecta și Republica Moldova. Având în vedere consolidarea instrumentarului de influență informațională ghidată din exterior cu elemente de dezinformare totale sau parțiale se anticipează eforturi ale factorului rus în albia ocolirii măsurilor de autorități întru menținerea amplitudinii știrilor false, manipulărilor, promovarea mesajelor distorsionate”, a spus ministrul Efros.

Precizăm că pe 21 septembrie, deputații au votat ultima dată pentru prelungirea stării de urgență. În această perioadă, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, de atunci fiind prelungită periodic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE