“Investprivatbank” a rămas fără licenţă. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a retras astăzi, 19 iunie, licenţa acestei bănci şi l-a numit pe Ion Ropot lichidator al băncii.
Drept urmare, zeci de deponenţi s-au adunat astăzi în faţa băncii pentru a se asigura că îşi vor recupera banii depuşi.
Oamenii dau vina pe guvernarea comunistă şi o acuză că nu a reuşit să prevină lichidarea băncii.
Ema Tăbârţă, viceguvernator al BNM, responsabilă de supravegherea şi reglementarea bancară, a spus că se va face tot posibilul ca persoanelor fizice care au depus bani la „Investprivatbank” să li se întoarcă banii, dar nu a putut garanta returnarea sumei integrale.
Funcţionarii BNM consideră că „Investprivatbank” a rămas fără licenţă pentru că nu a dus o activitate prudentă: a alocat multe credite pe termen lung, în special în proiecte de ipotecă şi construcţii, dar lua depozite pe termen scurt, de la 3 la 6 luni.
În acelaşi timp, lichidatorul Ion Ropot a ordonat să se facă o inventariere a activelor şi pasivelor băncii, după care se va purcede la întoarcerea unor părţi din depuneri.
Acesta a declarat că va căuta cea mai bună soluţie de soluţionare a problemei. Banca va fi evaluată şi vândută unei alte banci, iar toţi deponenţii îşi vor primi banii inapoi. Dacă nu se vor găsi cumpărători, deponenţii vor primi, în termen de 3 luni, depozitul garantat de stat, în valoare de 6 mii de lei.
Amintim că la ultima şedinţă a Parlamentului, deputaţii din fracţiunea comunistă au votat o lege prin care au permis Băncii Naţionale să iniţieze procesul de lichidare a băncilor comerciale, în cazul în care există pericolul ca instituţia să intre în incapacitate de plată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE