Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că auditul privind datoria Moldovagaz față de concernul Gazprom nu va fi gata până la 1 mai. Asta deși anterior a fost stabilit acest termen. Motivul întârzierii constă în faptul că procesul de selectare a unei companii de audit nu s-a încheiat cu succes, iar autoritățile mai negociază  pentru a putea contracta o companie de audit.

Discutăm cu economistul Veaceslav Ioniță despre riscul rezilierii contractului de livrare a gazelor cu Gazprom, în lipsa unui audit, analizăm și tendințele inflaționiste în contextul deciziei Băncii Naționale a Moldovei, de a majorara rata de bază.

Ce se va întâmpla dacă nu se reușește efectuarea unui audit și stabilirea unui plan de rambursare a datoriei până în data de 1 mai?

Este cert că nu se va reuși cu procedura de demarare a cestui audit. Există o datorie dintre Moldovagaz și Gazprom, pe care, autoritățile moldovenești au pus-o la îndoială. Federația Rusă va spune că "în cazul în care până pe data de 1 mai voi nu ați dat un răspuns cu acest audit, asta nu înseamnă anularea datoriei". 

Toți se întreabă, la ora actuală, dacă ar putea apărea circumstanțe privind o posibilă reziliere a contractului de furnizare a gazelor naturale, având în vedere că unul dintre punctele stipulate în contract  între partea moldovenească și reprezentanții concernului rus Gazprom, prevede rezilierea lui  în cazul în care nu va exista o claritate despre modul cum va fi rambursată datoria?

Da, se poate întâmpla acest lucru. Cred însă că este o chestiune politico-economică. Dar, în mod normal, dacă cineva îți livrează marfă, atunci trebuie să o achiți. Vor fi negocieri destul de dure și nu știu care ar putea fi răspunsul părții moldovenești către partea rusă. Cert este că există o datorie. Noi nu vom reuși până 1 mai să demonstrăm că sunt anumite dovezi privind suma datoriei. Trebuie să existe un audit care să fie recunoscut de ambele părți. Se invocă  o datorie de circa 700 de milioane de dolari. Chișinăul însă lasă lucrurile în voia sorții, nu știu ce vom face.

Un alt subiect de actualitate este legat de tendințele inflaționiste din Moldova și efortul autorităților de a minimaliza inflația și a tempera creșterea prețurilor. Cum vedeți decizia Băncii Centrale de a majora rata de bază și care vor fi consecințele?

Banca Națională încearcă să-și adapteze acțiunile la noile circumstanțe. Inflația a ajuns la peste 18 procente, este o cifră mare comparativ cu statele din regiune, cu tendințe clare de creștere. Această rată de bază va scumpi creditele, dar și depozitele. Ridicând rata de bază, BNM întărește leul. Totodată, o tendință deja cunoscută este că Guvernul continuă să se împrumute pe piața internă la dobânzi mari - cu circa 15 la sută, în comparație cu dobânzile de aproximativ 5 la sută, achitată anul trecut.

Și creditele se vor scumpi, oamenii vor fi afectați sau nu de aceste decizii ale BNM?

Majorarea ratei de bază a dus la o creștere a dobânzii la creditele de consum. Pentru agenții economici, creșterea a fost mult mai mică. Majorarea ratei de bază va pune pe stop, pe o perioadă de timp disponibilitatea sectorului real de a se credita la dobânzi mari.

Scumpirea creditelor va afecta și agricultorii din țara noastră, în condițiile în care fermierii și așa se află într-o situație destul de complicată. În acest context, este sau nu real ca Guvernul să diminueze sau să anuleze accizele și TVA-ul la carburanți?

Cert este că agricultorii au probleme mari în acest an, iar dacă nu vor fi ajutați, situația lor se va agrava. Ei au două probleme majore: prețul motorinei, dar și prețul la fertilizanți, care s-au scumpit foarte mult. Sunt mai multe posibilități pentru a-i ajuta acum: fie să fie întoarse accizele și TVA-ul, fie să se majoreze fondul de subvenționare. 

Varianta ideală ar fi să ca agricultorii să fie scutiți pentru o perioadă de plata TVA și accize sau, cel puțin, să aibă o vacanță de plată, astfel încât să poată achita accizele și TVA-ul în toamnă. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE