Decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind declararea regiunii transnistrene drept „zonă de ocupație rusă”, este inacceptabilă, a declarat, joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit RIA Novosti.

”Federația Rusă consideră inacceptabilă formularea concluziei APCE privind Transnistria, incompatibilă cu starea reală a lucrurilor”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

APCE a susținut cu majoritatea de voturi, o decizie, prin care regiunea transnistreană a fost recunoscută ca fiind un teritoriu ocupat printr-un act de agresiune militară de către Rusia.

Reacțiile din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol nu au întârziat să apară. Așa numitul Minister de Externe din stânga Nistrului a menționat că Rusia, de fapt, asigură o operațiune de menținere a păcii în regiune și nicidecum nu este agresor.  Potrivit celor de la Tiraspol, decizia aprobată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este una vădit tendențioasă.

”Este evident că formularea folosită în rezoluția APCE este o consecință directă și repetarea efectivă a pozițiilor oficiale a Republicii Moldova, care se reflectă nu doar în numeroasele declarații publice ale diferitelor generații ale conducerii moldovenești, ci se regăsește și în decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din data de 2 mai 2017, care invocă „ocuparea militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova” (p. 180, 181 etc.)”, reacționează așa numitul minister de externe din stânga Nistrului.

Totodată, cei din stânga Nistrului invocă faptul că Rusia este garantul securității regiunii și este parte a unei operațiuni de menținere a păcii.

”Orice atac împotriva unei operațiuni eficiente de menținere a păcii asupra zonei din stânga Nistrului, care se desfășoară de 30 de ani, sub auspiciile Federației Ruse, sunt extrem de periculoase și distructive, contrar principiilor și abordărilor aprobate la nivel interstatal și internațional de reglementara politică și pașnică a relațiilor dintre Transnistria și Moldova”, precizează MAE transnistrean.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat, în contextul deciziei APCE, că „Republica Moldova a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând cu originea acestui conflict și toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă până în ziua de astăzi”.

Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova condamnă decizia APCE privind recunoașterea Transnistriei drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

”Ne pare rău că asemenea situație este examinată în afară Republicii Moldova, ne pare rău că la votarea acestui amendament privind regiunea Transnistreană nu a fost consultat cu Republica Moldova, nu a fost solicitată nici opinia delegației țării noastre la APCE, suntem 5 persoane, 3 din partea PAS și 2 din partea Socialiștilor. Ne pare rău că nu a fost consultat nici MAEIE, nici Guvernul, ci a fost propus de România”, spune Bătrâncea.

Bătrâncea menționează că acest amendament trezește mai multe manipulări și creează anumite probleme pentru Republica Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a comentat Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prin care regiunea transnistreană a fost declarată “teritoriu ocupat de Rusia”.

“Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă Consiliul Europei, adoptată într-o declarație care vizează, mai întâi de toate, situația din Ucraina. Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri. Aceasta este singura cale pentru a obține acest obiectiv al țării. Continuăm insistența noastră privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. Republica Moldova este un stat neutru. Neutralitatea noastră presupune că nu participăm la acțiuni militare ale altor state”, declară Popescu.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care își atacă vecinii nu-și au locul în forul European al păcii, libertății și democrației.

Documentul adoptat de APCE conține și mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la Republica Moldova:

”Actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și respectiv ocuparea regiunii transnistrene a acesteia”.

În documentul adoptat, APCE recomandă încetarea statutului de membru al Rusiei în cadrul Consiliului Europei din cauza incompatibilității acțiunilor acesteia cu principiile organizației. În același timp, ținând cont de faptul că, formal, Rusia rămâne membru până la sfârșitul anului curent, APCE cere urgentarea examinării dosarelor împotriva Rusiei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE