Eduard BîzguLegea nu le oferă posibilitatea de a obține un loc fruntaș în buletinele de vot, iar pentru un fotoliu de deputat trebuie să obţină singuri un număr de voturi cât doi membri de partid. Unii încearcă de mai multe ori la rând, alții cedează numai văzând experiența celorlalți. Este vorba despre concurenții electorali independenți, dintre care, în cei 23 de ani de independență, niciunul nu a reușit să treacă pragul electoral.
Cel mai recent scrutin parlamentar din 30 noiembrie, ca și cele 7 anterioare, nu a fost o excepție. Dacă se lasă de politică, se vor înscrie pe listele unui partid sau își vor mai încerca norocul independent, am aflat chiar de la cei patru concurenți electorali neafiliați din ultimul scrutin: Oleg Cernei, Oleg Brega, Valeriu Pleșca și Anatolie Doga.
Doar în calitate de candidați îndependenți
Chiar dacă unii afirmă că pentru candidații independenți lupta este pierdută încă înainte să înceapă, sunt și persoane care se încăpățânaeză să demonstreze contrariul. De această dată este vorba despre candidații independenți Anatolie Doga și Oleg Brega. Chiar dacă Doga este rezervat în declarații și susține că este indecis privind participarea la alegerile locale, în timp ce Brega le așteaptă cu nerăbdare, ambii afirmă că în niciun caz nu vor adera la vreo formațiune politică.
Atunci am decis să candidez pentru că nu aveam pe cine vota și acum situația nu s-a prea schimbat. Aștept cu nerăbdare mai ales alegerile anticipate, dar pentru că impostorii din Parlament au cheltuit câte un milion fiecare ca să ajungă acolo, nu cred că vom avea această bucurie. Astfel, voi candida la locale și la orice altă funcție publică pentru care voi considera că sunt potrivit, chiar dacă știu că nu voi fi acceptat”, susține Oleg Brega.
”Vom decide împreună cu echipa”
Chiar dacă legea prevede faptul că va trebui să colecteze 10 000 de semnături pentru a candida la funcția de edil al capitalei, Oleg Cernei se declară hotărât să participe și la alegerile locale. Totodată, acesta nu exclude posiblitatea de a adera pe viitor la un partid sau de a forma unul.
Cu siguranță vom candida la alegerile locale. Dacă va fi partid sau nu, dacă pentru funcția de primar sau de consilier, vom decide împreună cu echipa”, a afirmat Oleg Cernei, contatatde reporterul Politik.md.
Pe de altă parte, omul de afaceri, Valeriu Pleșca, afirmă că este prematur pentru a lua o asemenea decizie. Acesta susține că încă nu a decis dacă se va aventura să candideze și în scrutinul viitor și mai ales dacă va alege să o facă independent sau pe lista unui partid.
Tot pățitu-i priceput
Printre candidații independenți din scrutinele trecute se numără și Valentina Cuşnir, inițial parlamentară pe listă de partid, care ulterior a încercat să ajungă în Parlament ca independentă. După experienţa trăită, aceasta este convinsă că nu legea este de vină, ci faptul că se admit falsificări la numărarea voturilor.
Independenţii sunt în imposibilitate de a avea observatori la toate secţiile de votare. Astfel, voturile date pentru independent se pun în grămada unui sau altui partid. Am refuzat să candidez pe listă de partid, dar nici independent nu mai vreau în acest an. Nu vreau să le spăl obrazul celor din partide şi să le mai aduc voturi pe tavă”, susține ex-deputata.
Politik.md
Pragul electoral de 2% - constituțional
Deși nu o dată a fost pusă la îndoială constituţionalitatea pragului minim de acces în Parlament pentru candidații independenți, toate încercările s-au soldat cu eşec. Cel mai recent demers în acest sens a fost semnat încă în 2013 de ex-deputatul Mihai Godea.
Atunci Curtea Constituţională a declarat inadmisibil demersul deputatului, cu mențiunea că aceasta ”nu reţine niciun temei pentru revizuirea jurisprudenţei sale în materia respectivă”. Decizia este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE