Pe arena politică din R. Moldova se întrezărește un nou om de afaceri, care anterior a fost criticat pentru afacerile sale și reputația sa dubioasă. Omul de afaceri Renato Usatîi, în ultima perioadă vine tot mai des cu declarații politice și, în nu a exclus că se va implica în acest domeniu. Recent el și-a creat un site propriu, scrie Unimedia.md.
De această dată, el a lansat o declarație publică referitor la situația prezentă a R. Moldova în raportul său cu Federația Rusă. Usatîi are o poziție fermă, că doar Rusia și statele CSI „au fost şi vor rămâne principalii parteneri economici ai Republicii Moldova”. 
„Trebuie să fim naivi ca să credem că profunda criză economică din majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene poate înlocui această piaţă dinamică şi mereu în creştere.
Moldova nu este la prima experienţă de acest gen, când răceşte relaţiile cu Moscova. De fiecare dată comite aceleaşi greşeli. Deşi în ultimii ani, liderii coaliţiei de guvernare au avut numeroase încercări de a se întâlni cu Putin, iar unele chiar au avut loc, oricum conducerea Alianţei nu a reuşit decât o încercare de a demonstra electoratului că ţara este în relaţii bune atât cu Estul cât şi cu Vestul, în loc să rezolve, cu autorităţile ruse, probleme cu adevărat importante pentru dezvoltarea economică a statului. Moldova a avut nevoie de un duş rece”, scrie Renato Usatîi în declarația sa.
El consideră că „acum ţara noastră este ca un fir de iarbă rătăcit în marele pustiu al promisiunilor europene”.   „Guvernul se împiedică alergând spre Europa. Ce se va întâmpla, însă, după Vilnius? Nimic. Produsele moldoveneşti nu vor fi competitive pe piaţa europeană pentru că producătorii noştri nu au sute de milioane de euro să investească în calitatea acestora. Astfel, Moldova va fi invadată de produse ieftine de import si va pierde piaţa Rusiei. E păcat. Guvernul “se bagă în patul” Uniunii Europene în speranţa că “se va însura”. Însă, din nefericire, Moldova nu este prima şi nici ultima “iubire” a Uniunii Europene”, mai susține Usatîi.
Renato Usatîi este un înflăcărat susținător al relațiilor cu Rusia, deținând importante afaceri anume în Moscova. Anterior, în presă se menționa că acesta ar fi consilierul neoficial al premierului Vlad Filat în Rusia, însă informația a fost negată de către fostul premier. Usatîi a devenit „renumit” în urma unui conflict legat de preluarea UniversalBank, fiind audiat de procurorii anticorupție pe marginea unei discuții cu fostul proprietar al băncii, Gherman Gorbunțov.
Unele date referitor la locul de muncă al lui Renato Usati rămân incerte. Potrivit publicației Timpul.md, Usatîi s-ar fi lăudat că lucrează la Procuratură  sau la fostul CCCEC (actual CNA), însă și această informație a fost negată de șefii acestor instituții.
Renato Usatîi este născut la Făleşti, într-o familie de profesori, tatăl său fiind director de şcoală. A lucrat inginer-şef pentru vagoanele-restaurant la Calea Ferată din Moldova, iar în 2004, după un conflict cu ex-directorul întreprinderii, Miron Gagauz, s-a stabilit la Moscova. Biografia sa de mai departe rămâne o enigmă. Se cunoaşte doar că în Rusia s-a apropiat de cercuri influente şi că are afaceri foarte profitabile. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE