Asociația Forța Fermierilor cere de la poliție încetarea presiunilor asupra agricultorilor. Potrivit fermierilor, începând cu joi, 23 noiembrie, conducerea Inspectoratului General de Poliție a pornit o campanie de provocare și intimidare a fermierilor, care participă sau intenționează să participe la protestul economic din centru al capitalei.

„Refuzul absolut nemotivat a poliției în acordare a asistenței agricultorilor pentru deplasarea în Piața Marii Adunări Naționale, solicitate oficial de organizatorii manifestației, a generat nemulțumirea  producătorilor agricoli. Menționăm că în cadrul evenimentului similar din iunie 2023 organizația noastră a conlucrat foarte eficient cu organele de asigurare a ordinii publice, care au organizat «coridorul verde» pentru deplasarea tehnicii agricole în centru capitalei fără nici un deranj pentru locuitorii municipiului. Însă, acum conducerea poliției din start a pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor.

Acțiunile nocturne ale colaboratorilor poliției cu rețineri de facto a unor participanți la protest, la fel, nu este altceva decât formă de intimidare a agricultorilor. Menționăm că în aceeași seara, precum și în toate zilele următoare, mai mulți comisari raionali de poliție în stilul perioadei statului capturat telefonau fermierilor și cereau retragerea tehnicii agricole din PMAN sau garantarea neparticipării la protest. Oamenii legii exemplifica cazurile cu rețineri și îi avertiza agricultorii că ei pot fi următorii cu dosarele penale” – se menționează în declarația organizației.

Asociația consideră că astfel de măsuri coercitive riscă să ridice gradul de tensiune în rândurile producătorilor agricoli, care sunt disperați la maximum din cauza situației financiare catastrofale.

„Ei au venit în capitală să-și caute dreptate, nefiind auziți de autoritățile mulți luni, și nu au avut alte scopuri, decaât cele economice. Încercarea intimidării, denigrării și linșării celor, pe care i-ați numit eroi și patrioți 3 ani în urmă, nu vă face față, domnilor guvernanți. Totodată, noi categoric cerem tuturor partidelor politice să nu încerce să schimbe conotația protestului. Toți provocatori politici imediat vor fi denunțați și înlăturați.

Prin urmare, solicităm respect din partea poliției și sistarea imediată amenințărilor agricultorilor. Marea majoritatea polițiștilor sunt oameni onești și stimați de fermieri. Nu impuneți pe ei la abuzuri și conflicte nejustificate. Noi recent am trecut aceste timpuri, care nu ne-au adus nimic bun”, concluzionează fermierii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE