„Apogeul torturii în R. Moldova a fost atins în urma evenimentelor din 7 aprilie”, a declarat marţi, 23 iunie, la o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), Ştefan Urâtu.
Membrii CHDOM au declarat că în fiecare săptămână la sediul Comitetului parvin câte 5-6 petiţii din partea deţinuţilor care se plâng de aplicarea torturii în instituţiile penitenciare. „În ultimii ani situaţia degradează tot mai mult, în special după ce în 2006 a fost modificat Codul de executare, care a permis administraţiei penitenciare o mai mare libertate în privinţa accesului în penitenciare. Acum pentru membrii CHDOM este mai dificil să intre în penitenciare, decât era atunci când penitenciarele erau subordonate ministerului de interne”, a precizat Ştefan Urâtu.
El a comunicat că au înregistrat cazuri când deţinuţii sunt bătuţi pentru că se plâng superiorilor, pentru că cer de mâncare sau pentru că rudele acestora se adresează în instanţe. „Azi avem un caz la Curtea de Apel, în care doi fraţi cu numele Livădari au fost bătuţi cu cruzime, iar mama acestora umblă prin instanţe cerând dreptate pentru ei”, a menţionat preşedintele CHDOM.
“Cel mai des tortura este aplicată de către oficiali şi anume de ofiţeri de urmărire penală, procurori, angajaţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare, angajaţi ai SIS, sau la instigarea acestor persoane”, a menţionat Teo Cârnaţ, director executiv al CHDOM.
Persoana torturată este pusă în imposibilitatea de a se apăra, pentru că cel ce aplică tortura are legea în mâna lui, are armament, are protecţia organelor statale, a mai spus Cârnaţ.
Pe parcursul acestei săptămâni CHDOM va organiza mai multe activităţi cu ocazia Zilei Iinternaţionale de suport a victimelor torturii, marcată la 26 iunie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE