Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat vineri, 26 ianuarie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) la care s-au abordat probleme ale sistemului judecătoresc, în special, corupția din sistem.

Conform unui comunicat de presă emis de Președinție, acest subiect a fost discutat în lumina Strategiei Naționale de Securitate, adoptată la sfârșitul anului 2023, care identifică corupția, inclusiv în sistemul de justiție, drept o amenințare gravă în adresa securității statului și a cetățenilor.

În premieră, la ședință, pe lângă membrii CSS, au fost invitați membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), precum și judecători din cadrul unor instanțe judecătorești. În același timp, la eveniment au participat Procurorul General și membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Membrii CSM și judecătorii prezenți la întrunire au făcut referire la procesul de ocupare a funcțiilor vacante și evaluarea extraordinară (pre-vetting) a membrilor CSM și organelor sale specializate, precum și la impactul asupra înfăptuirii justiției de către instanțele judecătorești și exercitării atribuțiilor constituționale ale CSM. În cadrul ședinței  convocate au fost menționate provocările în procesul de examinare a procedurilor disciplinare și necesitatea mai multor prevederi legislative.

În final, CSM, împreună cu Ministerul Justiției și alte instituții responsabile, au convenit asupra necesității eficientizării comunicării interinstituționale și consolidării eforturilor anticorupție, în limitele competențelor ce le revin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE