În Republica Moldova au fost inaugurate patru platforme pentru elicoptere SMURD. Proiectul, susținut de UE, a costat circa 10 milioane de euro. Platformele de aterizare-decolare pentru elicoptere vor funcționa în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Ele au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România - Republica Moldova „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)”.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, sprijin pentru activități comune în timpul situațiilor de urgență.

Valoarea proiectului a fost de circa 10.026.409 de euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate - 6.428.000,00 euro.

Cele patru Platforme de aterizare-decolare a elicopterelor sunt construite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al RM în cadrul proiectului SMURD-2, în imediata apropiere a spitalelor teritoriale, crescând astfel capacitatea operațională de a acorda îngrijiri medicale pacienților care vor avea nevoie de acest lucru.

Acestea sunt amplasate în municipiul Chișinău, str. Nicolae Testemițeanu nr.29 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, în municipiul Chișinău, str. Poamei nr.21 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică „Institutul Mamei și Copilului”, în municipiul Bălți, satul Corlăteni, raionul Rîșcani lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Bălți și în municipiul Cahul lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Cahul.

Potrivit IGSU, intervențiile aeriene vor reduce timpul de răspuns și vor oferi o disponibilitate sporită prin acoperirea unei zone extinse de operare. Platformele de aterizare-decolare vor contribui la creșterea nivelului de siguranță aeriană, prin crearea condițiilor adecvate pentru funcționarea 24/7 a elicopterelor. Mai mult, acestea vor mări timpul de disponibilitate al elicopterelor, deoarece oferă acces 24/7 (față de aeroporturile care pot fi închise temporar)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE