Acest lucru s-ar putea produce în următorii cinci ani şi dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra, suţin mulţi dintre participanţii la sondaj.
Doi dintre cei opt analişti care se aşteaptă ca moneda unică să reziste au afirmat că predicţia se va îndeplini numai dacă cel puţin un membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată a datoriilor.
Unii au fost, însă, extrem de radicali:, a declarat că există "şanse zero" ca zona euro să supravieţuiască în actuala componenţă.
Andrew Lilico, economist şef la institutul de cercetări Policy Exchange, susţine că Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată a datoriilor şi există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat. "Apreciez că există o probabilitate de unu la patru ca un astfel de fapt să se producă în următorii cinci ani", a adăugat Lilico.
David Blanchflower, profesor la Dartmouth College şi fost membru al Bank of England, consideră că implicaţiile politice ale dezintegrării euro sunt greu de anticipat. Drept exemplu este adusă Germania, care se opune să plătească datoriile altora şi ar putea chiar să se retragă.
Potrivit experţilor britanici Germania ar putea pleca din zona euro, dar există şi posibilitatea aderării şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est, preum Danemarca.
Tim Congdon, analist la International Monetary Research crede că zona euro va pierde trei dintre membrii săi, respectiv Grecia, Portugalia şi, posibil, Irlanda, iar uniunea monetară s-ar putea chiar dezintegra din cauza fricţiunilor dintre Franţa şi Germania.
Temerile legate de viitorul euro au dus la crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru prevenirea crizelor financiare în regiune.
Înfiinţarea acestui fond a sporit iniţial încrederea pe pieţe, dar euro a revenit pe scădere după ce politicienii nu au susţinut cu fermitate moneda.
Recent, Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European,a mărturist că moneda unică a fost imperfectă încă de la momentul introducerii, iar această problemă nu le-a fost adusă la cunoştinţă votanţilor. “Ne confruntăm în mod evident cu o tensiune în sistem; cu dilema de a fi o uniune monetară fără a avea uniune politică şi monetară totală”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE