Ministerul Finanţelor nu doreşte să reintroducă orbeşte impozitul pe venit, iar la impozitul pe venit se va reveni eventual atunci când se va găsi un compromis între business şi guvern, a declarat marţi viceministrul Finanţelor Viorel Dandara în cadrul mesei rotunde organizate la IDIS „Viitorul” de către Asociaţia Ziariştilor Economişti. 
Viorle Dandara a spus că ministerul va lua o decizie în această privinţă după examinarea rapoartelor, ce vor fi prezentate de către experţii independenţi, Inspectoratul Fiscal, precum şi experţii Ministerului Finanţelor. Potrivit lui Dandara, chiar dacă impozitul va fi reintrodus în 2010, acesta va fi achitat de către agenţii economici în 2011, iar pentru întreprinderile care nu vor înregistra profit, această acţiune nu îi va afecta. Totodată, viceministrul a menţionat că este necesar de a da o definiţie clară a venitului reinvestit, ceea ce va constitui un factor benefic.
„Dacă am depăşi bariera psihologică şi să înţelegem corect, atunci vom vedea că nu este atât de straşnic acest impozit pe venit”, a spus Dandara, adăugând că în ţările cu tradiţii se pune accentul pe impozitele directe şi este tendinţa de a reduce impozitele indirecte sau pe consum.
Expertul economic, Alexandru Muravschi a menţionat că mai devreme sau mai târziu, cota zero la venitul reinvestit va fi anulat, dacă Moldova doreşte să se alinieze practicii europene. El a spus că introducerea cotei zero a fost greșită. Expertul a spus că poate acum nu este momentul oportun, deoarece decizia a fost luată în 2007 şi a avut un caracter politico-propagandistic. „Mai bine să renunţăm la cota zero decât să majorăm taxa TVA până la 25%. Experimentul s-a încheiat şi trebuie introdus un impozit de 12-15% pe venitul întreprinderilor”, a spus Muravschi.
Expertul IDIS ”Viitorul”, Victor Parlicov a menţionat că în urma introducerii cotei zero pe venit, efectul scontat de majorare a investiţiilor nu a fost realizat, în schimb s-a majorat volumul profitului declarat de către întreprinderi. Totodată, companiile mici şi mijlocii au ieşit din umbră şi acest lucru trebuie stimulat.
În concluzie, participanţii la masa rotundă au căzut de acord că o decizie privind cota zero pe venitul reinvestit trebuie luată numai după consultarea cu businessul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE