Horst Koehler, fostul şef al Fondului Monetar Internațional (FMI), a fost pentru al doilea mandat reales în funcția de Preşedinte al Republicii Federale Germania, sâmbătă, 23 mai, transmite Politik.
Horst Koehler a fost ales încă din prima rundă de votare de la Adunarea Federală de la Berlin și provine dintr-o familie germană care a locuit în R. Moldova până la al doilea război mondial.
În timpul primului său mandat, Horst Koehler, a vizitat R. Moldova și a uimit opinia publică când a declarat la o întâlnire cu studenţii că este un “moldovean, neamţ basarabean”. “Strămoşii mei au fost nemţi, care la începutul secolului al XIX-lea, din cauza situaţiei financiare grele, au emigrat iniţial în sudul Rusiei, apoi în Moldova, pe atunci Basarabia. Iar în 1939, când Hitler şi Stalin au împărţit Europa, toţi nemţii care locuiau în est au fost nevoiţi sau să adopte cetăţenia rusă, sau să se întoarcă în patria istorică. Chiar dacă părinţii mei au plecat din Moldova, continui să simt legătura cu această ţară”, a declarat Horst Koehler.
Koehler a primit 613 voturi din totalul de 1.224 al Adunării Federale, un organism format din deputaţii din Budestag, cărora li se alătură reprezentanţi ai celor 16 landuri - de obicei celebrităţi locale sau sportivi, mai puţin legaţi de mediul politic. Koehler, 66 de ani, a câştigat la limită în faţa social-democratei Gesine Schwan, profesor universitar, care a obţinut 503 voturi.
Horst Koehler este preşedintele Germaniei din 2004 şi va ocupa această funcţie până în 2014.
Amintim că Adunarea Federală este compusă din cei 612 membri ai Bundestagului, plus un număr egal de delegaţi ai landurilor, printre care şi personalităţi sportive, culturale şi din alte domenii, nominalizate de partide să voteze pentru alegerea preşedintelui federal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE