Într-o declaraţie făcută publică duminică, 24 mai, Comitetul Central (CC) al PCRM se arată „pregătit să poarte dialog cu reprezentanţii partidelor de opoziţie în orice configuraţie” şi îşi deleagă prerogativele deputaţilor Maria Postoico, Mark Tkaciuk şi Vladimir Ţurcan pentru purta discuţii cu opoziţia. Comuniştii îşi anunţă „fermitatea de a depăşi criza politică, extrem de dificilă, care a apărut în ţară după alegerile parlamentare din R. Moldova”.
„PCRM exprimă recunoştinţă partenerilor europeni ai R. Moldova, care contribuie activ la identificarea unei soluţii pentru criza politică printr-un dialog deschis între toţi participanţii implicaţi - şi din partea puterii, şi din partea opoziţiei. Noi considerăm că, în pofida unei anumite incompatibilităţi a poziţiilor, ideologiilor şi valorilor tuturor partidelor politice care au intrat în Parlament, doar această cale poate fi susţinută necondiţionat de către alegători. Aceasta este singura chezăşie a faptului că toate reformele menţionate vor fi continuate, că vom găsi împreună în interiorul nostru forţe pentru consolidarea societăţii în baza principiilor independenţei de stat, integrităţii teritoriale, democraţiei şi opţiunii europene”, se arată în declaraţie.
„Disponibilitatea de a alege împreună preşedintele R. Moldova ar constitui, în acest sens, şi o soluţie simbolică, şi una pragmatică pentru întreaga clasă politică a ţării noastre, pentru întreaga societate moldovenească”, se mai arată în declaraţie.
În acelaşi timp, CC al PCRM declară că „se opune ferm oricărui eventual şantaj, tentativelor de a depăşi criza politică în care s-a ajuns prin încheierea unor tranzacţii de coalizare netransparente sau prin impunerea unor condiţii irealizabile din start”. „Numai responsabilitatea politică poate oferi R. Moldova o şansă de a evita o nouă spirală a confruntării şi neîncrederii reciproce”, susţine PCRM.
Pe de altă parte, cele trei fracţiuni parlamentare de opoziţie refuză orice dialog cu PCRM, partidul care, în opinia lor, a ajuns la guvernare prin fraudarea alegerilor. Opoziţia reiterează că nu va participa la alegerea unui preşedinte comunist, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte.
La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Deputatul PCRM, Zinaida Greceanîi, a obţinut 60 de voturi, cu unul mai puţin decât necesarul pentru a fi desemnată în funcţia de preşedinte. Toate voturile au fost oferite de către deputaţii PCRM. Opoziţia nu a participat la alegeri.
Alegeri repetate vor fi organizate la 28 mai. Zinaida Greceanîi a fost înaintată repetat de PCRM. Partidul a mai propus şi candidatura ambasadorului Moldovei în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă.
Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele. Dacă şi la 28 mai şeful statului nu va fi ales, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE